Πρώτος Έλληνας ΥΠΕΞ στη Γκαμπόν ο Δένδιας-Συνεχίζει το άνοιγμα στην Αφρική

Θαυμαστής της Κέρκυρας και των Παξών ο Πρόεδρος της Γκαμπόν!     

Τη διαπίστωση ότι υπάρχει τεράστιο έδαφος συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γκαμπόν στα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας και ασφάλειας των θαλάσσιων συγκοινωνιών έκανε στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή νωρίτερα σήμερα με τον Πρόεδρο της Γκαμπόν Αλί Μπονγκό Οντιμπά (Ali Bongo Ondimba) στο Προεδρικό Μέγαρο της αφρικανικής χώρας.

 

«Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γκαμπόν είναι σχέσεις αναπτυσσόμενες, όμως έχουμε πάρα πολύ ενδιαφέρον και γόνιμο, κοινό έδαφος για να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας. «Η Γκαμπόν έχει εκλεγεί μη-μόνιμο μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και αναλαμβάνει από το 2022», σημείωσε και προσέθεσε: «Η Ελλάδα υποστήριξε αυτή την εκλογή. Και σ' αυτό λοιπόν το επίπεδο της διεθνούς νομιμότητας και του Δικαίου της Θάλασσας υπάρχει τεράστιο έδαφος συνεργασίας».

Δένδιας για νέα ΥΠΕΞ Γερμανίας: Συμβατές με Διεθνές Δίκαιο οι θέσεις της 

«Ήταν για μένα μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή να είμαι ο πρώτος Έλληνας υπουργός που επισκέπτεται τη χώρα», δήλωσε επίσης ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση. Όπως τόνισε  είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Πρόεδρο της χώρας για τους τομείς συνεργασίας μεταξύ Γκαμπόν και Ελλάδας «καταρχήν στα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας και ασφάλειας των θαλάσσιων συγκοινωνιών, όπως και στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, στα οποία η Γκαμπόν είναι ιδιαίτερα ενεργή».

Νέα επίσκεψη Δένδια στην Αφρική: Θα μεταβεί σε Γκάνα και Γκαμπόν

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας   η χώρα έχει πάρα πολλά δάση, τα οποία προστατεύει και ένα τεράστιο πληθυσμό ελεφάντων, τον οποίο επίσης προστατεύει. 

 

Συζητήθηκαν ακόμη ζητήματα επενδύσεων και βοήθειας από την πλευρά της Ελλάδας στα θέματα αντιμετώπισης της Covid-19. Άλλωστε ο κ. Δένδιας παρέδωσε στην Γκαμπόν 200.000 εμβόλια κατά του κορονοϊού, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Ελλάδας να συμβάλει ενεργά στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Ακόμη ανέφερε πως μετέφερε στον Πρόεδρο την πρόσκληση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου να επισκεφθεί στην Ελλάδα. Προσέθεσε δε πως ο Πρόεδρος της Γκαμπόν τον ενημέρωσε πως έχει ήδη επισκεφθεί στο παρελθόν την Κέρκυρα και τους Παξούς, απ' όπου κατάγεται ο κ. Δένδιας.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top