Δένδιας για νέα ΥΠΕΞ Γερμανίας: Συμβατές με Διεθνές Δίκαιο οι θέσεις της 

Συγκινητικές στιγμές στην επίσκεψη σε ελληνικό σχολείο στη Γκάνα

Τις συμβατές θέσεις με το Διεθνές Δίκαιο της νέας Γερμανίδας ΥΠΕΞ Baerbock υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του από τη Γκάνα. Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε τις θέσεις που είχε αναπτύξει στις συναντήσεις του μαζί της, με την ιδιότητά της του κορυφαίου στελέχους των «Πράσινων», μεταξύ των οποίων η αρνητική θέση για τους γερμανικούς εξοπλισμούς της Τουρκίας. Επισήμανε όμως με νόημα και ότι «μένει να δούμε πώς θα τοποθετηθεί τώρα υπό τη νέα της ιδιότητα». 

Νέα επίσκεψη Δένδια στην Αφρική: Θα μεταβεί σε Γκάνα και Γκαμπόν 

Δένδιας με Baerbock ανάρτηση

Ο Δένδιας με Baerbock στην ανάρτησή του στο twitter στις 14/2/2020  

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας δήλωσε από τη Γκάνα, μετά τη συνάντησή του με την ΥΠΕΞ της χώρας της Αφρικής, Shirley Ayorkor Botchwey:  

 

«Καταρχήν, βέβαια, μένει να αποδειχθεί. Όπως ξέρετε, έχω συναντήσει την κα Baerbock δύο φορές όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Νομίζω στη δική μας ανάλυση, η συμμετοχή των Πρασίνων στη Γερμανική κυβέρνηση μετά τις εκλογές ήταν κάτι το δεδομένο. Και μάλιστα, με αυξημένη πιθανότητα να είναι σε αυτό το Υπουργείο, κάτι το οποίο συνέβη. 

Η κα Baerbock στην αντιπολίτευση είχε απόλυτα ορθές και κατανοητές θέσεις. Θέσεις συμβατές με το Διεθνές Δίκιο, με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας , με τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και με την ομοιογένεια και την ταυτότητα απόψεων που έχουν τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε εξωτερικές απειλές. 

Από εκεί και πέρα, βεβαίως, μένει να δούμε πώς θα τοποθετηθεί τώρα υπό τη νέα της ιδιότητα».

Γερμανία: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση του Σολτς - Συμφώνησαν τα κόμματα

Όσον αφορά την επίσκεψη στη Γκάνα, ο κ. Δένδιας δήλωσε: 

«Θεωρώ την επίσκεψη στη Γκάνα ως εξαιρετικά σημαντική. Καταρχήν, είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού στη χώρα αυτή. Εκτός από αυτό, η Γκάνα είναι μια χώρα, η οποία ανήκει στο κλαμπ των φίλων της UNCLOS, είναι χώρα η οποία θα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την 1/1/22 και είναι η πιο αναπτυσσόμενη οικονομία στη Δυτική Αφρική με ήδη άνω των 100 εκατ. Ελληνικές επενδύσεις. 
Κατά συνέπεια, η συνάντηση μου με την Υπουργό Εξωτερικών σήμερα το πρωί, αλλά και με τον Πρόεδρο της χώρας το απόγευμα, έχει την έννοια της εμβάθυνσης των σχέσεων, και των πολιτικών και των οικονομικών. 
Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή αρχή. Νομίζω ότι η χώρα μας, η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα και στην υποσαχάρια Αφρική. Και επίσης, να έχει τη δυνατότητα να αναλύει τα θέματα της Αφρικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση σαν μια χώρα που είναι κοντύτερα στη μεγάλη αυτή αναπτυσσόμενη ήπειρο».

Η επίσκεψη Δένδια στο ελληνικό σχολείο στη Γκάνα

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν πάντως στην επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο ελληνικό σχολείο στη Γκάνα και στην ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου. 

«Συγκίνηση και υπερηφάνεια» έγραψε ο Νίκος Δένδιας στις αναρτήσεις του στα social media. 

   
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top