Νέα επίσκεψη Δένδια στην Αφρική: Θα μεταβεί σε Γκάνα και Γκαμπόν 

Ο ρόλος των δύο κρατών στο Συμβούλιο Ασφαλείας και η ανάσχεση στην Τουρκία

Νίκος Δένδιας

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αναβάθμισης της παρουσίας της Ελλάδας στην Yποσαχάρια Αφρική, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Γκάνα (24-25 Νοεμβρίου 2021) και στη Γκαμπόν (25-26 Νοεμβρίου 2021). Κατά την παραμονή του στις χώρες αυτές, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών συναντήσεων με ανώτατους Αξιωματούχους.

Ν. Δένδιας από τη Ρουάντα: Η απειλή χρήσης βίας δεν ανήκει στον 21ο αιώνα

Στη Γκάνα, ο Υπουργός Εξωτερικών προγραμματίζεται να έχει συνάντηση την Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου, με την ομόλογό του Shirley Ayorkor Botchwey.

Επίσης, αναμένεται να επισκεφθεί το ελληνικό σχολείο που λειτουργεί στην χώρα, καθώς και στην Εκκλησία Αγίου Νικολάου Γκάνας.

Στη Γκαμπόν, ο Υπουργός Εξωτερικών, προγραμματίζεται να συναντηθεί την Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, με τον ομόλογό του Pacôme Moubelet-Boubeya.

Δένδιας – Μπλίνκεν: Υπέγραψαν τη νέα Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

Οι ανωτέρω συνομιλίες θα εστιάσουν στην  ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας της Ελλάδας με την Γκάνα και την Γκαμπόν στον τομέα της οικονομίας, των επενδύσεων, της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και την συνεργασία στους Διεθνείς Οργανισμούς.

Συνεχίζοντας την παροχή βοήθειας της Ελλάδος προκειμένου να αντιμετωπισθεί η πανδημία του κορωνοϊού, με την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια θα λάβει χώρα  επίσης η παράδοση δωρεάς εμβολίων κατά του COVID-19: 150.000 εμβολίων στην Γκάνα και 200.000 στην Γκαμπόν.

Διπλωματικές πηγές: Ενδυνάμωση σχέσεων με χώρες Υποσαχάριας Αφρικής - μέλη Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2022-23, προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στην UNCLOS

Διπλωματικές πηγές στη χώρα μας υπενθυμίζουν  ότι οι ανωτέρω χώρες θα αναλάβουν από 1ης Ιανουαρίου 2022 και για διάστημα δύο ετών, θέση μη-μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Δεδομένης της Ελληνικής υποψηφιότητας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26, καθώς και την διαχρονική σημασία που έχει το ΣΑ, ιδιαίτερα όσον αφορά το Κυπριακό, και πιο πρόσφατα άλλα ζητήματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η Λιβύη και η Συρία, κρίνεται επιτακτική η ενίσχυση των δεσμών με τις χώρες που απαρτίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας. 

Υπενθυμίζουν επίσης ότι μέχρι στιγμής, μόνο κατά το τελευταίο εξάμηνο, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε εκτεταμένες διμερείς επαφές με ομολόγους του από 11 από τα 15 Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2022-25. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα 5 Μόνιμα Μέλη (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία), ενώ με 3 από αυτά έχει επίσης υπογράψει σημαντικές συμφωνίες.

Συνάντηση Δένδια με Κινέζο ΥΠΕΞ: Ρητή αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας   

Υπενθυμίζουν ακόμη ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συναντηθεί με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γκάνα Shirley Ayorkor Botchwey και της Γκαμπόν Pacome Moubelet Boubeya στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Στις ανωτέρω συναντήσεις, πέρα από τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες είναι περιορισμένες, καθώς δεν είχε υπάρξει στο παρελθόν επαφή Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με ομολόγους του από τις χώρες αυτές, εξετάσθηκε και η αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γκαμπόν μάλιστα είχε εκφράσει τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του, καθώς η Ελλάδα ήταν η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που προσέφερε εμβόλια. Η αυριανή επίσκεψη αποτελεί την υλοποίηση της υπόσχεσης που είχε δοθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Ελλάδα θα δωρίσει 150.000 εμβόλια στην Γκάνα και 200.000 στην Γκαμπόν. 

Οι ανωτέρω χώρες, οι οποίες είναι παραθαλάσσιες έχουν αμφότερες επικυρώσει την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (η Γκάνα το 1983 και η Γκαμπόν το 1998). Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η Ελληνική πλευρά να θέσει μετ'επιτάσεως το ζήτημα της ανάγκης σεβασμού και πλήρους εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου από όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ και βεβαίως της UNCLOS. 

Παράλληλα, δεδομένου της γεωγραφικής τους θέσης (στον Κόλπο της Γουινέας) διαδραματίζουν επίσης ρόλο στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την καταπολέμηση της πειρατείας, η οποία αποτελεί σημαντική πρόκληση στην περιοχή και βεβαίως προτεραιότητα για την Ελλάδα. 

H επίσκεψη θα έχει και ανθρωπιστική διάσταση, καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί ελληνικό σχολείο στην Γκάνα, όπου φοιτούν 160 μαθητές και θα κάνει δωρεά για την ενίσχυση του σχολείου. 

Επίσης, αναμένεται να προβεί σε δωρεά στην Γκαμπόν, σε οργανισμό που θα υποδειχθεί από τις αρχές της χώρας.  

Τέλος, επισημαίνεται ότι κατά την συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών με τον ομόλογό του της Γκαμπόν στη Νέα Υόρκη, ο τελευταίος σχολίασε ότι οι Αφρικανικές χώρες είναι ανοιχτές στην συνεργασία με όσες χώρες δείχνουν σχετικό ενδιαφέρον.

Το σχόλιο αυτό αφορά από τη μία πλευρά τόσο τη σχέση των Ευρωπαϊκών κρατών με την Αφρική σε αντιδιαστολή με την Κίνα, αλλά μπορεί να ερμηνευθεί και σε σχέση με την προσπάθεια της Τουρκίας να διεισδύσει στην Υποσαχάρια Αφρική. 

Η Τουρκία έχει, κατά την τελευταία δεκαετία αυξήσει σημαντικά την παρουσία της, αρχής γενομένης από την ίδρυση Πρεσβευτικών αρχών, οι οποίες από 11 στο σύνολο της Αφρικής έχουν περάσει σε λιγότερο από δύο δεκαετίες σε 43. 

«Η Ελλάδα, χώρα χωρίς αποικιακό παρελθόν έχει την δυνατότητα να οικοδομήσει σχέσεις συνεργασίας και αλληλοκατανόησης με τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής. Η Γκάνα ήταν εξάλλου η πρώτη χώρα της Υποσαχάριας Αφρικής που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1957, ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη απο-αποικιοποίηση των χωρών της Ηπείρου τις δεκαετίες 60 και 70» αναφέρουν ακόμη οι ίδιες πηγές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top