Δένδιας – Μπλίνκεν: Υπέγραψαν τη νέα Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

Τι είπαν οι δύο ΥΠΕΞ στην υπογραφή της Συμφωνίας στην Ουάσιγκτον

Στις στενές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ και στη συνεργασία τους αναφέρθηκαν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, οι οποίοι υπέγραψαν στην Ουάσιγκτον το τροποποιημένο πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ.  

Τι περιέχει η νέα ιστορική συμφωνία που υπογράφει ο Δένδιας στις ΗΠΑ

Οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν εκτενώς στις στενές σχέσεις των δύο κρατών κατά τις κοινές δηλώσεις τους στην έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος – ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον. 

Θωρακίζεται η Ελλάδα: Νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ υπογράφει ο Δένδιας 

 

Μπλίνκεν: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα  

Μάλιστα ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  χαρακτήρισε την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή. «Η χώρα μου είναι εξαιρετικά ευγνώμων στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Μπλίνκεν. O Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται δίπλα στην Ελλάδα, για να υπερασπίσουν τα θρώπινα δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου» στέλνοντας σαφές μήνυμα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου. 

«Είμαστε δύο υπερήφανοι σύμμαχοι. Ενδυναμώνουμε την αμυντική μας συνεργασία σήμερα», υπογράμμισε ο κ. Μπλίνκεν 
«Η χώρα μου είναι εξαιρετικά ευγνώμων στην Ελλάδα» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε στη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αφγανιστάν. 

 

Δένδιας: Στήριξη από ΗΠΑ για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα  

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα μας με το τουρκικό casus  belli στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και ευχαρίστησε τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για τη στήριξη στην άσκηση της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.    

 «ΗΠΑ και Ελλάδα είναι αποφασισμένα κράτη για να προσταύσουν τηνν κυριαρχία τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. 

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει αυξανόμενη ευθύνη για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με τη Γαλλία, υπογραμμίζοντας ότι είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ότι «θα βοηθήσει στην άμυνα μας».  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top