Δένδιας από το Μπαχρέιν: Στήριξη στην Ελλάδα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου

Σειρά συναντήσεων του  Έλληνα ΥΠΕΞ - Έγινε δεκτός και από τον βασιλιά

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ο ομόλογός του στο Μπαχρέιν Αμπντουλατίφ μπιν Ρασίντ Αλζαγιάνι.

Δένδιας: Το κλίμα για την Τουρκία γίνεται όλο και πιο βαρύ στην ΕΕ

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter o Υπουργός Εξωτερικών, η επίσημη επίσκεψή του στο Μπαχρέιν αποτελεί μια ευκαιρία προώθησης των διμερών σχέσεων, σε πολιτικό και οικονομικό τομέα. Επίσης, διαπίστωσε σύμπτωση απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Μπαχρέιν σχετικά με τις διεθνείς προκλήσεις και κοινή προσήλωση στην αντιμετώπισή τους, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων: Η φωτογραφία του Δένδια από τη θητεία του

Κατά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις.

Δένδιας: Τι εξηγήσεις έδωσε ο Ισπανός ΥΠΕΞ για τη συμφωνία με Τουρκία

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από το Βασιλιά του Μπαχρέιν Χαμάντ Μπιν Ισά αλ Χαλίφα, κατά την οποία επέδωσε επιστολή-πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Επίσης, συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του κρατικού επενδυτικού ταμείου Μπαχρέιν (Mumtalakat), Khalid Al Rumaihi. Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του Νίκου Δένδια στο Twitter, συζήτησαν για τις ευκαιρίες ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας και προώθησης επενδύσεων, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη γεωργία και τον τουρισμό.

Διπλωματικές πηγές: Εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με το Μπαχρέιν, που σταθερά στηρίζει τις ελληνικές θέσεις σε θέματα Διεθνούς Δικαίου

Σειρά από διμερείς επαφές με την πολιτειακή ηγεσία της χώρας, καθώς και με τον ομόλογό του, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την πρώτη επίσκεψή του στο Μπαχρέιν, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.  

Οι επαφές εστιάστηκαν στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των δεσμών της Ελλάδας με το σύνολο των χωρών της περιοχής που ασπάζονται τις αξίες και αρχές μας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκε Μνημόνιο Πολιτικών Διαβουλεύσεων, το οποίο θα επιτρέψει τη συνέχιση και την ενίσχυση των επαφών αυτών, επισημαίνουν.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν ότι το Μπαχρέιν, νησιωτική χώρα, έχει υιοθετήσει και προβάλει θέσεις παραπλήσιες με τις θέσεις της Ελλάδας, όσον αφορά τα δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και έχει επιλύσει διμερή ζητήματα με το Κατάρ μέσω προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Περαιτέρω, αναφέρουν ότι η επίσκεψη αποτέλεσε επίσης ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα Διεθνούς Δικαίου μεταξύ των Νομικών Υπηρεσιών των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το Μπαχρέιν έχει καταδικάσει με ιδιαίτερα έντονο τρόπο το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο», καθώς και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Επιπροσθέτως, συγκρατούν ότι το Μπαχρέιν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σύναψη των συμφωνιών του Αβραάμ, οι οποίες επέτρεψαν την προσέγγιση μεταξύ του Ισραήλ και των Αραβικών χωρών, μια συμφωνία που στηρίζει η Ελλάδα, η οποία οικοδομεί γέφυρες συνεργασίας και φιλίας τόσο με το Ισραήλ όσο και με τον Αραβικό κόσμο.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στη Διάσκεψη «Manama Dialogue», η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη διάσκεψη για θέματα Ασφαλείας στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν ότι στην εν λόγω Διάσκεψη συμμετείχε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, σημαντικός αριθμός υπουργών Εξωτερικών Αραβικών χωρών, καθώς και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι ο Νίκος Δένδιας ήταν ο μόνος Ευρωπαίος υπουργός που συμμετείχε, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι εκτίμησαν το άνοιγμα της Ελλάδας στην περιοχή.Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο, προκειμένου να συμμετάσχει στο Φόρουμ της Φιλίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top