Προειδοποίηση Θεμιστοκλέους: Μόνο με εμβολιασμό θα αποφύγουμε το lockdown

Τι είπε για τον εμβολιασμό των παιδιών από 5 έως 11 ετών

Ανοικτό παράθυρο για ένα lockdown και στην Ελλάδα, την ώρα που ολοένα και περισσότερες χώρες στην Ευρώπη μπαίνουν πάλι σε καραντίνα, άφησε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην γίνει lockdown, γιατί έχει και αυτό τις δικές του παρενέργειες. Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μην πάμε σε lockdown και ο μόνος τρόπος για να το αποφύγουμε αυτό, είναι ο εμβολιασμός», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΑΝΤ1. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «από την επόμενη χρονιά ο στόχος είναι ο κορωνοϊός να εξελιχθεί σε μια βαριά γρίπη». Είναι σημαντικό ότι εν μέσω αυτής της κατάστασης έχουμε καταφέρει να έχουμε ανοιχτά και την οικονομία και την κοινωνία και αυτό είναι σημαντικό. Γιατί το lockdown έχει αντίκτυπο και στην υγεία».

ΣΚ χωρίς lockdown για ανεμβολίαστους: Tο ΦΕΚ με τα νέα μέτρα από Δευτέρα

Ερωτηθείς γιατί δεν επιτρέπεται στον γενικό πληθυσμό να κάνει και πριν τους έξι μήνες την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού, ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε πως η οδηγία που υπάρχει από τους ειδικούς είναι ότι η αναμνηστική δόση θα πρέπει να γίνεται αφού συμπληρωθούν έξι μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολίου.

«Είναι σαν την οδηγία του γιατρού που λέει ότι αν πάρεις παυσίπονο θα πρέπει να περάσουν 8 ώρες για να πάρεις άλλο παυσίπονο».

«Είμαστε περίπου στα 20.000 νέα ραντεβού την ημέρα»

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως υπάρχει μια αναθέρμανση στα ραντεβού για την πρώτη δόση, αναφέροντας πως «σήμερα είμαστε περίπου στα 20.000 νέα ραντεβού την ημέρα, που σημαίνει αύξηση 1 μονάδας στον γενικό πληθυσμό κάθε 4-5 ημέρες», σημειώνοντας πως «η συντριπτική πλειοψηφία θα κάνει την τρίτη δόση, είναι άνθρωποι που ήδη έχουν εμβολιαστεί».

«Η γενικότερη αντίληψη είναι πως αν κάποιος έχει κάνει μια δόση και έχει νοσήσει, θα κάνει και την τρίτη δόση», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, προαναγγέλλοντας ότι την Δευτέρα, στην τακτική ενημέρωση από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα υπάρξουν αναλυτικές οδηγίες για τον εμβολιασμό, όσων έχουν νοσήσει από κορωνοϊό.

Πανδημία: Το φάντασμα του lockdown και πάλι πάνω από την Ευρώπη

«Τα εμβόλια όλων των εταιρειών καλύπτουν την μετάλλαξη Δέλτα σε ποσοστό άνω του 70%. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει κόσμος που έχει εμβολιαστεί και νοσεί, είναι φυσιολογικό να υπάρχει κόσμος που έχει εμβολιαστεί και νοσηλεύεται. Ο εμβολιασμός συμβάλει και στην μείωση της μεταδοτικότητας του ιού και στην ηπιότερη νόσηση. Το εμβόλιο μας δίνει πολλαπλάσια προστασία και πρέπει όλοι να εμβολιαστούν», είπε ο Μ. Θεμιστοκλέους.

Τέλος, για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, υπογράμμισε ότι «αναμένουμε την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που περιμένουμε να «ανάψει το πράσινο φως», μετά θα έχουμε την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και θα προσαρμόσουμε την χορήγηση της δόσης στον επιχειρησιακό σχεδιασμό μας».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top