Τι σημαίνει η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ και οι δικλείδες ασφαλείας   

Δένδιας:  Η Τουρκία να αφήσει τις απειλές και να δεχτεί το Διεθνές Δίκαιο

Οι ΗΠΑ ανοίγουν «ομπρέλα προστασίας» στην Ελλάδα, θωρακίζοντας τη χώρα μας έναντι ένοπλης επίθεσης ή απειλής. Η νέα αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και η επιστολή του επικεφαλής του State Department στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσφέρουν δικλείδες ασφαλείας. 

Δένδιας – Μπλίνκεν: Υπέγραψαν τη νέα Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

Από την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία και την επιστολή Μπλίνκεν στον πρωθυπουργό κερδίσαμε:

-Δέσμευση των Αμερικανών ότι θα μας προστατέψουν αν δεχθούμε επίθεση. 
-Αναφορά στο ενδεχόμενο απειλής επίθεσης που συνιστά σαφή καταδίκη του τουρκικού casus belli
-Αναφορά στον σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας που δείχνει ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις ελληνικές θέσεις για: ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. 

«Σταθερή μας αποφασιστικότητα είναι να διαφυλάξουμε αμοιβαία και να προστατεύσουμε την υπεροχή και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας από ενέργειες που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής» διαμήνυσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ 

ΗΠΑ: «Ασπίδα» στην Ελλάδα από επίθεση στη συμφωνία Μπλίνκεν - Δένδια! 


Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διαμήνυσε από την πλευρά του: «Αυτή δεν είναι μια συμφωνία που θα χρησιμοποιηθεί  ή μια συμφωνία εναντίον οποιουδήποτε άλλου». Όπως πρόσθεσε «η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι ο δρόμος προς τα εμπρός είναι μέσω του διεθνούς δικαίου, του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, όχι μέσω, ας πούμε, απειλών πολέμου».  

«Ράπισμα» στην Τουρκία η συμφωνία με τις ΗΠΑ  

Από τη συμφωνία προκύπτει: ότι οι ΗΠΑ αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία  από την Κρήτη ως τον Έβρο, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα για επιχειρήσεις και στα ελληνικά νησιά. 

Αυτό δείχνει ότι αναγνωρίζεται de factο το δικαίωμα στρατιωτικοποίησης των νησιών μας! 

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Star Δημήτρης Σουλτογιάννης από την Ουάσιγκτον, ανώτατη ελληνική διπλωματική πηγή εκτιμά ότι θα υπάρξει συνδρομή των Αμερικανών σε περίπτωση απειλής ή θερμού επεισοδίου και διαμηνύει στην Τουρκία ότι  μπορεί να είμαστε μικρή χώρα αλλά έχουμε 230 μαχητικά αεροσκάφη, 13 φρεγάτες και ισχυρό στρατό. 
 
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: «Αν η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να κάνει περιπάτους ας το πάρει αλλιώς».   

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top