Επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Περιφερειακός ηγέτης η Ελλάδα για τις ΗΠΑ  

Στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα

Οι δηλώσεις Δένδια και Μπλίνκεν κατά την υπογραφή της νέας συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ (15/10/2021)  

Οι ΗΠΑ «χαιρετίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας» επισημαίνεται στην επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η  επιστολή επιδόθηκε από τον Άντονι Μπλίνκεν στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια κατά τη μεταξύ τους συνάντηση την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον, στην οποία υπογράφηκε και η νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας  Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA).

Ο κ. Μπλίνκεν προσθέτει ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας». Ο κ. Blinken αναφέρεται στις άριστες διμερείς σχέσεις, οι οποίες φθάνουν σε «νέα ύψη» και σημειώνει ότι οι δύο χώρες «θα βγουν ισχυρότερες από τις προκλήσεις της παγκόσμιας πανδημίας μαζί». 

ΗΠΑ: «Ασπίδα» στην Ελλάδα από επίθεση στη συμφωνία Μπλίνκεν - Δένδια! 

«Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε δεσμούς μεταξύ των κυβερνήσεών μας μέσω του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ - Ελλάδας, τον οποίο έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε φέτος στην Ουάσιγκτον για τον τρίτο γύρο» επισημαίνει ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών. 

Τι περιέχει η νέα ιστορική συμφωνία που υπογράφει ο Δένδιας στις ΗΠΑ

Αναφερόμενος στην ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), σε άλλο σημείο της επιστολής, ο κ. Blinken υπογραμμίζει τα εξής: «Επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση και εμφανώς δείχνει τη σταθερή μας αποφασιστικότητα να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε αμοιβαία την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας έναντι ενεργειών που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής».

Οικονόμου: Τεράστια επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής η συμφωνία με τις ΗΠΑ 

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπογραμμίζει ότι: «Πιστεύουμε ακράδαντα στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας». Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη η δέσμευση της κυβέρνησης Biden «να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο». 

Εκνευρισμός στην Άγκυρα για την ελληνοαμερικάνικη συμφωνία

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Α. Μπλίνκεν στη Βάση της Σούδας, καθώς υπογραμμίζει ότι «oι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον ζωτικό ρόλο των δραστηριοτήτων Ναυτικής Υποστήριξης (NSA) στη Σούδα και άλλων εγκαταστάσεων, στις οποίες οι ΗΠΑ μπορούν να εκπαιδεύουν ή να επιχειρούν στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά, για την εξασφάλιση των κοινών μας αμυντικών στόχων και ευχαριστούν την Ελλάδα για τη συνέχιση της υποστήριξης στη διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top