Οικονόμου: Τεράστια επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής η συμφωνία με τις ΗΠΑ

«Αναβαθμίζεται η αμυντική μας σχέση με τις; Ηνωμένες Πολιτείες»

Γιάννης Οικονόμου

Για «τεράστια επιτυχία» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έκανε λόγο ο Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας τη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, που υπογράφηκε χθες από τον Νίκο Δένδια και τον Άντονι Μπλίνκεν.

«Πρόκειται για μία ακόμη τεράστια επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, μια τεράστια επιτυχία της χώρας - και της Κυβέρνησης, προφανώς - η οποία συνιστά μία ουσιαστική πρακτική και ποιοτική αναβάθμιση της αμυντικής μας σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1 - 90,4» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι υπάρχουν πράγματα που για πρώτη φορά αποτυπώνονται με τόσο μεγάλη σαφήνεια και που ενισχύουν στον απόλυτο βαθμό το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας μας, σε ό,τι αφορά το Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Μητσοτάκης για νέα συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ: Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης

«Είναι μια Συμφωνία, η οποία αναγνωρίζει την αμοιβαιότητα στη διαφύλαξη της ειρήνης, της ασφάλειας στην περιοχή, ακόμη και στην περίπτωση ένοπλης επίθεσης, που μπορεί να δεχτεί η χώρα στην Επικράτειά της. Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο αποτυπώνεται σ' ένα κείμενο και αποτελεί την ουσιαστική απάντηση, στο casus belli, που έχει διατυπώσει απέναντι στη χώρα μας η Τουρκία. Γίνεται πολύ σαφής αναφορά στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, έτσι όπως ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό, ευθέως παραπέμπει στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Επιπλέον, αναβαθμίζεται η παρουσία των Η.Π.Α. σε καίρια για την Ελλάδα σημεία, με πιο σημαντικά την Κρήτη, τον Έβρο, την Αλεξανδρούπολη, χωρίς ν' αποκλείεται από τη Συμφωνία και η δυνατότητα επέκτασής της και σε νησιά του Αιγαίου», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

ΗΠΑ: «Ασπίδα» στην Ελλάδα από επίθεση στη συμφωνία Μπλίνκεν - Δένδια!

Ανέφερε επίσης ότι μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Αυστραλίας-Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Ηνωμένου Βασιλείου- υπάρχει αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων των ενδιαφερόντων των Η.Π.Α., από την Ευρώπη στον Ειρηνικό και την ίδια στιγμή επιλέγουν την Ελλάδα, για ν' αναβαθμίσουν τη σχέση τους με μία ευρωπαϊκή χώρα.

«Είναι μια σπουδαία, μια ακόμα ιστορική Συμφωνία σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, που θωρακίζει ακόμα περισσότερο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αναβαθμίζει τον ρόλο μας στην ευρύτερη περιοχή», συνέχισε ενώ για την επιστολή Μπλίνκεν, σημείωσε πως αποδοκιμάζει την παραβατικότητα και την προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς και αποτυπώνει πλήρως το πνεύμα της σχέσης Ελλάδας- ΗΠΑ έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από την υπογραφείσα Συμφωνία.

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι η χώρα μας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα όλο αυτό το διάστημα αντιδρά.

«Με μια καλά σχεδιασμένη εξωτερική πολιτική, που αποδίδει τους καρπούς. Και αυτό το βλέπει με σαφήνεια ο ελληνικός λαός, μέσα από τις αναβαθμισμένες σχέσεις και συμμαχίες, με όλους τους μεγάλους παίκτες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, αλλά και με τους μεγάλους παίκτες της περιοχής μας. Καθώς και με τις Συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, όπως με την Αίγυπτο και με την Ιταλία, την Συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο και την αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία. Η χώρα μας εδράζει την πολιτική της στο Διεθνές Δίκαιο, τους Διεθνείς Κανονισμούς, στο Δίκαιο της Θάλασσας. Έχει μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική», συμπλήρωσε.

«Ο εκνευρισμός της Άγκυρας για τα αποτελέσματα που αποφέρει η πολυεπίπεδη εξωτερική μας πολιτική, είναι κάτι που δεν μας αιφνιδιάζει. Ο εκνευρισμός αυτός μπορεί να εκδηλωθεί σε διάφορα πεδία και σε διάφορα επίπεδα», πρόσθεσε και υπογράμμισε πως «εκείνο που μετράει είναι η καθαρή γνώση του τοπίου, η σωστή πρόβλεψη και κυρίως η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα να υπερασπιστείς τα κυριαρχικά σου δικαιώματα ως Ελληνισμός παντού, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και με βάση την αποτρεπτική δυνατότητα που έχεις».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top