Μηταράκης κατά Τσακαλώτου για το μεταναστευτικό: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπολεί το 2015

«Η κυβέρνηση ντροπιάζει τη χώρα» είχε υποστηρίξει ο πρώην ΥΠΟΙΚ  

Νότης Μηταράκης

Έντονη κριτική άσκησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, από  το Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην παρέμβαση του πρώην Υπουργού Οικονομικών και νυν Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου, για το μεταναστευτικό.

Ο Ν. Μηταράκης διαψεύδει δημοσιεύματα για παράνομες επαναπροωθήσεις

Όπως υποστηρίζει ο κ. Τσακαλώτος με το κείμενο που συνυπέγραψε η Ελλάδα με τις χώρες του Βίζενγκαρντ  (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία),  «εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες». Υποστηρίζει  ότι η στάση της κυβέρνησης «μας γυρίζει χρόνια πίσω». ενώ επικαλείται  διεθνή έρευνα για τις επαναπροωθήσεις και τις δηλώσεις της Ευρωπαίας επιτρόπου Ίλβα Γιόχανσον κατά τη συζήτηση που είχε με τον κ. Μηταράκη. 

«Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επιλέξει μια απάνθρωπη πολιτική βίας. Και ως τέτοια ντροπιάζει τη χώρα» υποστηρίζει επίσης ο κ. Τσακαλώτος.

Τσακαλώτος: Μετά τις Πρέσπες, πρέπει να κάνουμε συμφωνία και με την Τουρκία

 

 

Μηταράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπολεί το δράμα του 2015 -19     

«Η Ελλάδα φυλά τα σύνορά της αποτελεσματικά, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Ακολουθούμε αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, με μετρήσιμους στόχους και αποτελέσματα. Η μείωση των ροών σε σύγκριση με το 2019 καταγράφηκε στο 90%, ο αριθμός των διαμενόντων είναι 39.000 από 92.000,οι δομές σε όλη τη χώρα 36 ενώ ήταν 121 και οι επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες έχουν μειωθεί σημαντικά.  Τα νησιά «αναπνέουν» ξανά, η ενδοχώρα ξαναζεί σε κανονικούς ρυθμούς, η μεταναστευτική κρίση αποτελεί παρελθόν. Έχουμε πλέον μία διαχειρίσιμη κατάσταση και αυτό είναι ορατό σε όλους» απάντησε ο κ. Μηταράκης. 

Μηταράκης: Εγκαινιάστηκε η νέα δομή αιτούντων άσυλο στη Σάμο

Ο κ. Μηταράκης πρόσθεσε: 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπολεί το δράμα 2015-2019. Το οποίο η Ευρώπη ξεκάθαρα δεν θα επαναλάβει. Στηρίζουμε και θα στηρίξουμε τους ανθρώπους που κινδυνεύουν, αλλά δεν θα επιτρέψουμε στα κυκλώματα λαθροδιακινητών να μας μετατρέψουν ξανά σε πύλη εισόδου. Έχουμε διασώσει και συνεχίζουμε να διασώζουμε χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο.

H Eυρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μεταναστευτική πίεση στα εσωτερικά και εξωτερικά   σύνορα. Αυτό κάνει την συζήτηση για το νέο Σύμφωνο πιο επίκαιρη. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι αλληλεγγύη, που είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής μας, μπορεί να υπάρξει εντός κανονικότητας. Με έλεγχο και κανόνες. Αλληλεγγύη στο χάος, δεν υπάρχει. Γι΄ αυτό και όπως είπα στη Βουλή την Τετάρτη, στις διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, δύο είναι τα ζητούμενα: Αφενός η δραστική μείωση των παράνομων ροών στην Ευρώπη και αφετέρου η έμπρακτη και υποχρεωτική ανακατανομή των προσφύγων σε όλα τα Κράτη-Μέλη.

Η Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται και στην κοινή επιστολή δώδεκα υπουργών κρατών- μελών της ΕΕ προς τις Βρυξέλλες, η οποία επισυνάπτεται, είναι στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης και μέσω των Med 5 αλλά και γενικότερα στην προσπάθεια επίτευξης πλειοψηφίας σε προτάσεις που στηρίζουν την χώρα μας».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top