Μητσοτάκης από Σάμο: Κλείνει η δομή της ντροπής

«Η Ευρώπη να καταλήξει σε ένα κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου»

Τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, στη θέση «Ζερβού» και το παλιό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στο Βαθύ, επισκέφτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στη Σάμο.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σημαντική μέρα για τη Σάμο και το Βαθύ και είπε: «Κάνουμε πράξη τη δέσμευση μας να κλείσουμε οριστικά τη δομή της ντροπής και να εγκαινιάσουμε επίσημα τη νέα δομή που, όπως δεσμευθήκαμε, δημιουργήθηκε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εκτός του αστικού ιστού».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η νέα δομή είναι σύγχρονη, με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο και θα φιλοξενεί προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες, ώστε να αξιολογηθεί αν πρέπει να πάρουν άσυλο ή να επιστραφούν βάση των διεθνών συμφωνιών στις χώρες προέλευσης τους ή στην Τουρκία. 

«Η νέα δομή έχει μεγαλύτερη δυναμικότητα, αλλά εκτιμούμε αυτό θα είναι αχρείαστο. Δείτε το ως μια ασφαλιστική δικλείδα. Αυτό όμως εκτιμώ ότι δεν θα γίνει και δεν θα γίνει για τον απλό λόγο ότι η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει πράξη την πολιτική της δέσμευση για ασφαλή και δίκαιη φύλαξη των συνόρων της χώρας», συνέχισε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως «Η Ελλάδα έχει σύνορα στη θάλασσα και στη στεριά. Η Ευρώπη έχει σύνορα στη θάλασσα και στη στεριά και υποχρέωση μας να τα φυλάσσουμε, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «βαθύτατα ευρωπαϊκό» το μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να εξαντλείται στη χρηματοδότηση αυτής της υπερσύγχρονης δομής, αλλά πρέπει να καταλήξει σε ένα κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, το οποίο με δίκαιο τρόπο θα επιμερίζει τις ευθύνες διαχείρισης του σύνθετου αυτού προβλήματος που αφορά την Ευρώπη συνολικά.

Συμπλήρωσε, δε, ότι θα πρέπει να πειστούν να αλλάξουν στάση και να συνεισφέρουν οι ευρωπαϊκές χώρες «που νομίζουν ότι το πρόβλημα δεν τις αφορά».

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top