Μητσοτάκης- Ελπιδοφόρος: Θα γίνει η συνάντηση- Η συγγνώμη του Αρχιεπισκόπου

«Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα»

Το ρεπορτάζ του Δημήτρη Σουλτογιάννη από τις ΗΠΑ για τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ελπιδοφόρου/ κεντρικό δελτίο Star 23/9

Τη συγγνώμη του εξέφρασε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, κίνηση που άλλαξε τη ροή των γεγονότων, με αποτέλεσμα να γίνει τελικά η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό στις 20:00 ώρα Ελλάδος. Υπενθυμίζεται ότι η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Τουρκικού Σπιτιού» από τον Ερντογάν στα οποία παρευρέθηκε και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Τατάρ, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς και της κυπριακής.

«Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανέφερε ο Ελπιδοφόρος.

Ελπιδοφόρος: Ακύρωσε ο Μητσοτάκης τη συνάντηση μαζί του! 

Θα γίνει η συνάντηση Ελπιδοφορου - Μητσοτάκη

Χθες έγινε γνωστό πως η προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ελπιδοφόρο και η ξενάγηση στο «Σημείο Μηδέν» των τρομοκρατικών χτυπημάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 θα ακυρωνόταν. Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, η συνάντηση τελικά θα γίνει. 

Μητσοτάκης: Μόνο ξενάγηση από τον Ελπιδοφόρο στη Νέα Υόρκη

Όπως εξήγησε, υπήρξε ένα θέμα με τους χειρισμούς που έγιναν και ό,τι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε. «Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μια διευκρινιστική δήλωση  που ήταν απολύτως επεξηγηματική και όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν. Το να είσαι στην ίδια εκδήλωση με τον αρχηγό ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται, θα μπορούσε να αποφευχθεί. Είναι απολύτως λήξαν το θέμα για την κυβέρνηση μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και νομίζω ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Μητσοτάκη», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη- φωτογραφία Eurokinissi

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη- φωτογραφία Eurokinissi

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσκεψη στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

«Ως έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top