«Ματ» από Δένδια: Έδειξε σε χάρτη την τουρκική πρόκληση στους ΥΠΕΞ της ΕΕ 

Πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις με ΗΠΑ για τη νέα αμυντική συμφωνία

Κίνηση – ματ από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στη Νέα Υόρκη:  Δείχνοντας τον χάρτη της Ελλάδας στους ομολόγους του από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, στη συνεδρίαση εκτάκτως στη μεγαλούπολη των ΗΠΑ λόγω της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ,  εξήγησε ότι με τουρκικά πολεμικά πλοία στα 10ν.μ. από την Κρήτη,  το μόνο που αποδεικνύει ο Ερντογάν είναι ότι η... «αποκλιμάκωση» είναι... άγνωστη λέξη για τον Τούρκο Πρόεδρο.    

Δένδιας: Η τουρκική συμπεριφορά έχει ξεφύγει από κάθε λογική

Σχετικά με τον λόγο που η Τουρκία επέστρεψε στην τακτική των προκλήσεων, η εξήγηση σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είναι ότι η Άγκυρα πιστεύει πως έχει αποκτήσει ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο που της επιτρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση λόγω του ρόλου που παίζει στο Αφγανιστάν.

Συμπλήρωσαν όμως ότι πρόκειται για μια λάθος θεώρηση των πραγμάτων και υπενθύμισαν ότι πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αρνήθηκε να παραχωρήσει συνάντηση στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Γ. Σ.  του ΟΗΕ, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του Τούρκου Προέδρου, ενώ και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από την Λιβύη.

Παρούσα η Ελλάδα στις εξελίξεις για τη Λιβύη στη Νέα Υόρκη 


Κέρδος για την Ελλάδα από τη Νέα Υόρκη αλλά και προσωπική επιτυχία του Υπουργού  Εξωτερικών Νίκου Δένδια είναι ότι η Ελλάδα ήταν παρούσα στη σύσκεψη για τη Λιβύη στη Νέα Υόρκη -  υπό τον  Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν - ως παρατηρητής μαζί με την Ισπανία, παρά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας για τη συμμετοχή της χώρας μας στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Μάλιστα ο Μπλίνκεν ήταν «καταπέλτης» για τη στάση της Τουρκίας στη Λιβύη και την κατανόμασε για τον αρνητικό της ρόλο στην εμφύλια διαμάχη στην περιοχή!    

ΟΗΕ: Πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στην υπουργική διάσκεψη για τη Λιβύη 

Να σημειωθεί ότι κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη για τη Γ. Σ. του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί  με τον πρόεδρο της Λιβύης Αλ – Μένφι.    

Πάιατ στο Star για τη νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας: Είμαστε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων 

Κι ενώ ο Ερντογάν «τρώει πόρτα» από την Ουάσιγνκτον, η Ελλάδα  -όπως αποκαλύπτει αποκλειστικά στο Star και στην Κατερίνα Τσαμούρη ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ – διαπραγματεύεται εντατικά μαζί της τη νέα αμυντική συμφωνία. 

Πάιατ για διερευνητικές: «Στηρίζουμε τις προσπάθειες Μητσοτάκη και Δένδια»

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση της Κ. Τσαμούρη  «αν στις 14 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για την υπογραφή  της νέας αμυντικής συμφωνίας (MDCA)» και «τι περιλαμβάνει αυτή η 5ετής συμφωνία» ο πρέσβης των ΗΠΑ απάντησε:    

«Πηγαίνουμε από ενίσχυση σε ενίσχυση της αμυντικής μας σχέσης. Στο Στεφανοβίκειο, στην Αλεξανδρούπολη και φυσικά στη βάση της Σούδα… Είμαστε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων. Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε επιτυχημένες διαπραγματεύσεις που θα επιτρέψουν στον Υπουργό Δένδια να υπογράψει αυτήν την εκτεταμένη αμυντική συμφωνία». 

Ανώτατες διπλωματικές πηγές πάντως ξεκαθαρίζουν πάντως ότι η συμφωνία δεν έχει «κλείσει» ακόμα και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top