Πάιατ για διερευνητικές: «Στηρίζουμε τις προσπάθειες Μητσοτάκη και Δένδια»

Τι είπε για την αναβάθμιση των F-16 και τη συμφωνία για F-35

Τζέφρι Πάιατ

Αφοσιωμένες στη συμμαχία με Ελλάδα παραμένουν οι ΗΠΑ, τόνισε ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ με αφορμή την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και τις εξελίξεις στη Μεσόγειο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Πάιατ αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά τόνισε: «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς και τις κινήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στις διερευνητικές επαφές. Πλέον, η μπάλα είναι στο γήπεδο της Άγκυρας για να προσέλθει σε διάλογο» και παρέπεμψε στις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεκ για την Τουρκία, μετά τη συνομιλία που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πάιατ: Τι είπε για ενδεχόμενη επίσκεψη του Μπάιντεν στην Ελλάδα

Ο πρέσβης των ΗΠΑ ερωτηθείς αν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προγραμματίζει να επισκεφθεί την Ελλάδα, απάντησε πως δεν έχει κάποια ενημέρωση για επίσκεψη του πλανητάρχη στην Ελλάδα, ωστόσο ο Τζέφρι Πάιατ επεσήμανε πως οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στη συμμαχία με την Ελλάδα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Πάιατ: Τι είπε για την αναβάθμιση των F-16 και τη συμφωνία για F-35

Αναφερόμενος στο ζήτημα των εξοπλιστικών ο κ. Πάιατ μίλησε για πιθανή συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα για συμφωνία αγορας μαχητικών F-35. 

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πουλήσουν F-35 όποτε η Ελλάδα είναι έτοιμη. Πρόκειται όμως για μία συζήτηση - διαπραγμάτευση που θα γίνει μεταξύ των κυβερνήσεων»

Βέβαια, διευκρίνισε πως η πώληση των F-35 είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Ενδεικτικά συνεργάτης του κ. Πάιατ ανέφερε ότι η παράδοση μαχητικών F-35 γίνεται σε περίπου 5 χρόνια, καθώς θα πρέπει να κατασκευαστούν και οι ανάλογες υποδομές. Ωστόσο, ο πρέσβης τόνισε τη σημασία της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 σε Viper, μέχρι να υπάρξει μία πιθανή συμφωνια Ελλάδας-ΗΠΑ για τα F-35.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της επικαιρότητας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top