Υπουργός Άμυνας: Οι προθέσεις την Τουρκίας δεν επιτρέπουν αισιοδοξία

Ζήτησε «να συμπεριφερθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου» η ΄Αγκυρα  

Νίκος Παναγιωτόπουλος

«Οι προθέσεις της Τουρκίας, και ιδίως οι συμπεριφορές της, είναι δεδομένες και δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας» δήλωσε  ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά επίσκεψη στο Υπουργείο Άμυνας της Αυστρίας και τη συνάντηση με την  Υπουργό Άμυνας της χώρας, Κλαούντια Τάννερ

Υπ. Άμυνας στην αναχώρηση Patriot για Σ. Αραβία: Πάροχος ασφαλείας η Ελλάδα

Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε στο ΑΜΠΕ, απαντώντας σ ερώτηση για τις τουρκικές προκλήσεις:  

Θερμό φθινόπωρο δείχνουν οι κινήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο 

«Στο πλαίσιο της ανάλυσης που κάναμε για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο ασφαλώς το κύριο θέμα είναι η παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Και, όπως είχαμε την ευκαιρία να πούμε, μπορεί η ένταση του περυσινού καλοκαιριού να μην διατηρήθηκε και αυτό το καλοκαίρι, από εκεί και πέρα όμως οι προθέσεις της Τουρκίας, και ιδίως οι συμπεριφορές της, είναι δεδομένες και δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Τόνισα ότι εάν αποφασίσει ποτέ η Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες συμβίωσης των κρατών στον διεθνή περίγυρο, δηλαδή, κυρίως το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, έχουμε περιθώρια να συνεννοηθούμε. Όταν όμως δεν σέβεται αυτούς τους κανόνες, τότε ασφαλώς τα περιθώρια αισιοδοξίας και τα δικά μας είναι πολύ μικρά. Ας λειτουργήσει και ας συμπεριφερθεί η Τουρκία όπως πρέπει να συμπεριφέρονται τα κράτη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και μπορούμε, όπως είπα, να πάνε πολύ καλύτερα. Δυστυχώς όμως αυτό δεν διαφαίνεται και δεν υπάρχουν και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, εν τούτοις οφείλουμε εμείς να συνεχίζουμε τις προσπάθειες, παράλληλα όμως στη διπλωματική προσπάθεια να φροντίζουμε και για την επαύξηση της συνολικής αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτό είναι κάτι που κάνουμε με σχέδιο και ένταση, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια.

Όσον αφορά τη συνάντηση με την Υπουργό Άμυνας της Αυστρίας, ο Έλληνας ομόλογός της δήλωσε:   

Δένδιας: Η τουρκική συμπεριφορά έχει ξεφύγει από κάθε λογική

«Η ενδυνάμωση της Αμυντικής Σχέσης των δύο χωρών ενισχύθηκε με ακόμα πιο απτές αποδείξεις με την υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας στο χώρο της Αμυντικής Συνεργασίας με την Αυστριακή ομόλογο μου.

Συζητήσαμε μία μεγάλη γκάμα θεμάτων, που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, και κυρίως την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και πως οι δύο χώρες μας μπορούν να στηρίξουν προς αυτή την κατεύθυνση και φυσικά τις Διμερείς Σχέσεις και την ενδυνάμωση της Αμυντικής Σχέσης με συνεργασίες ακόμα περισσότερες, με συνεκπαιδεύσεις και ακόμα συμμετοχή από κοινού σε Ευρωπαϊκά προγράμματα της «Ρesco» τα οποία συζητήσαμε.

Συνολικά το κλίμα ήταν εξαιρετικό. Έχουμε την αίσθηση από την πρώτη στιγμή ότι ήρθαμε να συζητήσουμε με φίλους. με μία φίλη χώρα, η οποία άλλωστε απέδειξε τα φιλικά αισθήματα της και την αλληλεγγύη της ως ευρωπαϊκό κράτος προς την Ελλάδα τόσο και κατά τις δοκιμασίες του καλοκαιριού που μας πέρασε με τις καταστροφικές πυρκαγιές που ζήσαμε στην πατρίδα μας, αλλά και πέρυσι -κατά το 2020, με την μεταναστευτική κρίση στα χερσαία κυρίως σύνορά μας και την ορατή και θα έλεγα σημαντική παρουσία της Αυστρίας, συνδράμοντας τους «Φρουρούς» των συνόρων στον Έβρο.

Οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα, όπως είχα τη δυνατότητα να πω και στις δηλώσεις μου και η Αυστρία στα δύσκολα στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα και την ευχαριστούμε για αυτό».

Ξεκινά η άσκηση Παρμενίων: Απάντηση των Ενόπλων Δυνάμεων στις προκλήσεις  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top