Υπ. Άμυνας στην αναχώρηση Patriot για Σ. Αραβία: Πάροχος ασφαλείας η Ελλάδα

Θα ενισχύσει την αντιπυραυλική άμυνα της χώρας η Ελληνική Δύναμη Σ. Αραβίας

«Πυλώνα σταθερότητας και πάρόχο ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας» χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την τελετή αναχώρησης της Ελληνικής Δύνάμης Σαουδικής Αραβίας, στην 114 Πτέρυγα Μάχης.

Η τελετή αναχώρησης της ελληνικής δύναμης με τους Patriot για τη Σαουδική Αραβία
Η τελετή αναχώρησης της ελληνικής δύναμης με τους Patriot για τη Σαουδική Αραβία 

Παρόντες στην τελετή ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Υπαρχηγός του ΓΕΝ Υποναύαρχος Γεώργιος Καμπουράκης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ.

«Πονοκέφαλος» για την Τουρκία τα 24 ελληνικά Ραφάλ

Στην τελετή παρευρέθησαν ο Πρέσβης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα Δρ. Σαάντ Αλαμάν (Dr. Saad Alamman), o Πρέσβης του Κουβέιτ στην Αθήνα κ. Σαούντ Φαϊζάλ Σαούντ Αλ-Νταβεές (Saud Faisal Saud Al-Daweesh), ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Ντέιβιντ Μπέργκερ (David Burger) ως εκπρόσωπος του Πρέσβη κ. Τζέφρυ Πάιατ (Geoffrey R. Pyatt), ο Ακόλουθος Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα Αντισμήναρχος κ. Ρασίντ Αλαμπουντί (Rashed Alaboudi) και ο Αεροπορικός Ακόλουθος Άμυνας των ΗΠΑ στην Αθήνα Σμήναρχος Κρίστοφερ Μπάρμπερ (Christopher Barber).

Σημειώνεται ότι στο Ριάντ, στις 20 Απριλίου, υπεγράφη η Συμφωνία Διευθετήσεως Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας  από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια,  παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. 

Ελλάδα – Σαουδική Αραβία… συμμαχία! - Ελληνικοί Patriot στη χώρα του Κόλπου

Βάσει αυτής της Συμφωνίας προβλέπεται η συγκρότηση της Ελληνικής Δυνάμεως Σαουδικής Αραβίας και η διάθεση μιας Πυροβολαρχίας Κατευθυνομένων Βλήμάτων του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς “Patriot”. Σκοπός της αποστολής είναι η ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air and Missile Defence Concept» (IAMD Concept).


«Με ιδιαίτερη χαρά, ικανοποίηση, αλλά και συγκίνηση, βρίσκομαι στην 114 Πτέρυγα Μάχης, την Αεροπορική Βάση Τανάγρας, ενόψει της επικείμενης αναχώρησής σας για τη Σαουδική Αραβία. Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής έχουν εξαιρετικά υψηλή γεωπολιτική και στρατηγική αξία, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν συνεχείς, σύνθετες, πολύπλοκες προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την ευημερία των κρατών της περιοχής» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος κατά την τελετή αναχώρησης. 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε: «Η χώρα μας ασκεί πολύ ενεργή Στρατιωτική Διπλωματία έχοντας αναλάβει κομβικό ρόλο στην προώθηση αμυντικών πρωτοβουλιών και τη δημιουργία διμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας. Για να έχει η Ελλάδα υψηλό αποτύπωμα στην Άμυνα και την Ασφάλεια, και στην ευρύτερη περιοχή, πρέπει η Αμυντική Διπλωματία να παράγει αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα παράγονται όταν συσφίγγουμε τις σχέσεις με φίλες και σύμμαχες χώρες, με τις οποίες μάλιστα μοιραζόμαστε κοινές αντιλήψεις και απόψεις όσον αφορά στο θέμα της Ασφάλειας και της Άμυνας στην περιοχή μας. Η Σαουδική Αραβία είναι μία από αυτές».

Δένδιας και Παναγιωτόπουλος στη Σαουδική Αραβία για τη συμφωνία των Patriot
 

Όπως ανέφερε  η ανάπτυξη της Πυροβολαρχίας Αντιαεροπορικού Συστήματος Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας θα ενισχύσει την προστασία κρίσιμων υποδομών Ενέργειας της  Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες είναι κομβικής σημασίας για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια.

«Η παρουσία σας εκεί έχει πολύ ουσιαστική σημασία για τη χώρα μας. Θα εκπροσωπείτε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, συνεισφέροντας στην εκπλήρωση των Συμμαχικών μας υποχρεώσεων στην προσπάθεια για διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα μέσω της παρουσίας σας εκεί, σφυρηλατούμε νέους, ακόμα πιο ισχυρούς δεσμούς με τις χώρες του Κόλπου, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τις παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις μας και προωθώντας τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτά που θα προσφέρετε, αλλά και η επιχειρησιακή εμπειρία που θα αποκτήσετε αποτελούν πολύτιμη επένδυση για το μέλλον» τόνισε ο Υπουργός Άμυνας, ο οποίος κατέληξε:

«Εύχομαι λοιπόν σε όλες και σε όλους, καλή επιτυχία, καλή δύναμη, καλή τύχη στην κρίσιμη αποστολή που αναλαμβάνετε. Δηλώνουμε για μια ακόμα φορά -κι είμαι σίγουρος ότι μιλώ και εξ ονόματος των μελών των οικογενειών σας- υπερήφανοι για εσάς. Καλή δύναμη και ο Θεός μαζί σας!». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top