Ελλάδα – Σαουδική Αραβία… συμμαχία! - Ελληνικοί Patriot στη χώρα του Κόλπου

Οι συμφωνίες που υπέγραψαν  Δένδιας – Παναγιωτόπουλος  

Μνημόνιο συνεργασίας με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, συμφωνία για το καθεστώς των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία και συμφωνία αμυντικής συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα στη Σαουδική Αραβία ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας  και ο  Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.    

Δένδιας Παναγιωτόπουλος Σαουδική Αραβία

Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος στην επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία 


Συμφωνία Ελλάδας – Σ. Αραβίας: Πέφτουν οι υπογραφές την Τρίτη  

Η Ελλάδα σε αυτό το πλαίσιο στέλνει αντιαεροπορικά συστήματα Patriot στην Σαουδική Αραβία. Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκονται σήμερα στο Ριάντ για τις τελευταίες λεπτομέρειες. Απομονωμένοι οι Τούρκοι στηλιτεύουν τις συμμαχίες μας, βλέποντας να χάνουν έδαφος στις χώρες του Κόλπου. 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ PATRIOT ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ 

Το βασίλειο των Σαούντ θα καλύψει το κόστος για τη μεταφορά και τη λειτουργία της  και θα αναλάβει τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων στην έκδοση Pac3.  Τουλάχιστον 40 'Έλληνες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, θα μετακινηθούν στη Σαουδικη Αραβία. 

 

Δένδιας Σαουδική Αραβία

Ο Ν. Δένδιας υπέγραψε με τον ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, Faisal bin Farhan, Συμφωνία Διευθέτησης Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων.  

Το σίγουρο είναι ότι οι patriot θα  «πιάσουν τόπο», αφού θα «φυλάνε»  αστικά κέντρα, αλλά και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις από επιθέσεις ανταρτών της Υεμένης. 

Δένδιας και Παναγιωτόπουλος στη Σαουδική Αραβία για τη συμφωνία των Patriot

Ο Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο ΕΚΠΑ δήλωσε στην  εκπομπή Lleaders του web tv του Star: «Οι   Patriot δεν είναι επιθετικά όπλα. Oι Patriot θα συμβάλλουν στην άμυνα της Σαουδικής Αραβίας εάν από πλευράς Χούτι προσπαθήσουν να βομβαρδίσουν τη Σαουδική Αραβία με πυραύλους». 

Μάζης στους Leaders: Οι Αμερικάνοι θέλουν να «τελειώσουν» τον Ερντογάν

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ:  ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ - Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ 

Στη Σαουδική Αραβία, ο μονάρχης της χώρας είναι ο απόλυτος ηγεμόνας. Ελέγχει τις Ένοπλες Δυνάμεις, τη δικαστική και εκτελεστική εξουσία και διορίζει τους υπουργούς της κυβέρνησης. 

Bασιλιάς είναι ο O Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ και διάδοχος ο 35χρονος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. 

Με τον τελευταίο, θα συναντηθούν σήμερα στη Τζέντα, μετά την επίσκεψή του στο Ριάντ,  ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας και ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος. 

Με τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν, οι υπουργοί Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος ολοκλήρωσαν την κοινή τους επίσκεψη στο Ριάντ. «Η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία αναβαθμίζουν τη διπλωματική και αμυντική συνεργασία τους με στόχο την περιφερειακή σταθερότητα» τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών. 

 

Σε δήλωσή του μετά το πέρας των επαφών, ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε σημαντική την κοινή του επίσκεψη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στη Σαουδική Αραβία. «Καταρχήν, υπογράψαμε μια συμφωνία με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, κάτι το οποίο αποτελούσε επιδίωξη και των δύο πλευρών για μακρό χρόνο. Και υπογράψαμε και τη συμφωνία για τη μετακίνηση μιας συστοιχίας Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία. Αυτό συνιστά για τη χώρα μας μια μεγάλη πρόοδο στη συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου. Μια συνεισφορά μας στην ευρύτερη ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Δύσης. Η ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία έχει ως κύριο στόχο την προσύνδεση της χώρας με τις χώρες του Κόλπου έκανε ένα ακόμα βήμα μπροστά» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας για τη σημασία της επίσκεψης. 

Σχετικά η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δύο παραδοσιακών δυνάμεων του Κόλπου, στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021», και πόσο σημαντικό είναι για τις ισορροπίες δυνάμεων στην περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Δεν το βλέπουμε ως ζήτημα ισορροπίας δυνάμεων. Το βλέπουμε ως δημιουργία ενός μετώπου κατανόησης πάνω στη στέρεη βάση του Διεθνούς Δικαίου». Περαιτέρω, επισήμανε πως όλες οι χώρες της ευρύτερης περιοχής, ουδεμίας εξαιρουμένης, που συνυπογράφουν το Διεθνές Δίκαιο ως τρόπο συνεννόησης και ως τρόπο συμπεριφοράς, είναι καλοδεχούμενες σε αυτή την ευρύτερη κατανόηση που επιδιώκουμε, η οποία έχει απτά δείγματα επιτυχιών.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και σε αναμετρήσεις και σε συζητήσεις

 

ΟΙ  ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 

Η συμμαχία της Ελλάδας με μια κομβικής σημασίας χώρα του Κόλπου,  μια χώρα-σύμβολο για τους Μουσουλμάνους όπου φιλοξενεi τα δύο σημαντικότερα τεμένη του ισλαμικού κόσμου  στη Μέκκα και στη Μεδίνα,  «τσαλακώνουν» το προφίλ του... ηγέτη του Ισλάμ, Ερντογάν. Οι Τούρκοι δεν κρύβουν την αμηχανία τους. 

«Για να περικυκλώσουν την Τουρκία, πάνε στην Λιβύη, πάνε στην Αίγυπτο και πάνε στην Σαουδική Αραβία. Αλλά κανένας εδώ δεν θα επιτρέψει να γίνει η Μεσόγειος ελληνική λίμνη η το Αιγαίο να γίνει ελληνική λίμνη» δήλωσε ο  εκπρόσωπος του τουρκικού  κυβερνώντος κόμματος ΑΚP, Ομάρ Τσελίκ.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top