Αντίστροφη μέτρηση για ανασχηματισμό: Οι αλλαγές σε κορυφαία υπουργεία

Οι μετακινήσεις και οι… «καραμπόλες»

Το τοπίο για τον ανασχηματισμό αναμένεται να ξεκαθαρίσει με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ σήμερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων, ακόμη και σε κορυφαία υπουργεία, θέλοντας να στείλει σαφές μήνυμα για νέο ξεκίνημα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Νέα δημοσκόπηση: «Ψαλίδισαν» τη διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ οι πυρκαγιές

Πυρήνας των αλλαγών θα είναι η ταχύτερη προώθηση του κυβερνητικού έργου, ωστόσο δίχως αμφιβολία στην κυβέρνηση δεν έχουν περάσει απαρατήρητες οι δημοσκοπικές απώλειες από τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών.

Προ των πυλών ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης

Πηγές από την κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθούν πριν από τη ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό πιθανόν να συμβεί και τα επόμενα 24ωρα.

Πάντως, πιθανόν να μην να είναι σαρωτικές για δύο λόγους:

-    αφενός γιατί ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι προτιμά τις «χειρουργικές» κινήσεις, για να βελτιωθούν οι όποιες αδυναμίες

-    αφετέρου γιατί οι σαρωτικές αλλαγές θα ερμηνευτούν σαν ομολογία αποτυχίας του κυβερνητικού έργου

Οι αλλαγές σε κορυφαία υπουργεία

Ένας από τους υπουργούς που συζητούνται περισσότερο το τελευταίο διάστημα είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πιθανόν να αλλάξει υπουργείο. Κάτι που ίσως συμβεί και με τον Νίκο Χαρδαλιά, η παρουσία του οποίου στην Πολιτική Προστασία επιβάρυνε την υγεία του.

Ένα άλλο υπουργείο, που βρίσκεται στα σενάρια του ανασχηματισμού, είναι και το υπουργείο Παιδείας. Το ερώτημα είναι εάν η Νίκη Κεραμέως θα μετακινηθεί ή θα βγει εκτός κυβερνητικούς σχήματος.

Ερωτηματικό αποτελεί, εξάλλου, το υπουργείο Υγείας, με τον Βασίλη Κικίλια, πάντως, να θεωρείται δύσκολο να μείνει εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Φυσικά, πιθανές μετακινήσεις τους θα φέρουν και τις ανάλογες «καραμπόλες», βγάζοντας εκτός κυβερνητικού σχήματος άλλους υπουργούς. Όσον αφορά τα νέα πρόσωπα στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες θα προέρχονται κυρίως από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Αμετακίνητοι θεωρούνται ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Εργασίας, ο Κώστας Καραμανλής στο υπουργείο Υποδομών, ο Κώστας Σκρέκας στο υπουργείο Ενέργειας, ο Μάκης Βορίδης στο υπουργείο Εσωτερικών και πιθανότατα ο Χρήστος Σταϊκούρας στο υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, με φόντο τις καταστροφές απο τις πρόσφατες πυρκαγιές, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως σκέφτεται να κάνει αυτόνομο το υπουργείο Περιβάλλοντος και να το διαχωρίσει από το «Ενέργειας».

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top