Χαρδαλιάς για φωτιές: «Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού»

«Κάθε σπίτι που καίγεται είναι για εμάς μαχαιριά στην καρδιά»

«Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις πυρκαγιές που μαίνονται ακόμα στην Ελλάδα. 

Όπως είπε, οι παραιτήσεις όλων των στελεχών της κυβέρνησης βρίσκονται στο συρτάρι του πρωθυπουργού και η δική του είναι πάνω πάνω. 

Φωτιά Εύβοια: Προσαγωγή ενός ατόμου στο Ασμήνιο για εμπρησμό

«Είναι πάνω πάνω γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω με όλα αυτά τα παιδιά της Πολιτικής Προστασίας. Δουλεύω πάντα με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος… Κάθε σπίτι που χάνεται για όλους εμάς είναι μία τραγωδία και είναι μία μαχαιριά στην καρδιά μας. Αλλά ξέρω ότι δόθηκε μία τεράστια μάχη, καθοδηγώντας όλα τα παιδιά της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του στρατού… Και λυπάμαι γιατί την ώρα της μάχης, κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές. Αυτή τη στιγμή όμως οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών», είπε ο υφυπουργός με σπασμένη φωνή.

Φωτιά Εύβοια: Οι φλόγες απειλούν το Ασμήνιο - Εκκενώνεται το χωριό

Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα και του ΚΙΝΑΛ, Φ. Γεννηματά, που ζήτησαν την αντικατάστασή του, τόνισε πως η συνεργασία σε θέματα τόσο σημαντικά είναι πατριωτικό καθήκον και ξεκαθάρισε πως ο ίδιος παραμένει άνθρωπος του καθήκοντος και δεν ενδιαφέρεται να κάνει πολιτική καριέρα.    

Χαρδαλιάς: Γιατί δεν απαντά σε ερωτήσεις

Όσον αφορά στο γιατί δεν απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων την ώρα των μεγάλων πυρκαγιών, ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε την εξήγησή του. 

Μητσοτάκης: «Ζητώ συγγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν»

«Έχει γίνει πολλή συζήτηση για το γεγονός ότι δεν απαντάω σε ερωτήσεις. Την ώρα της μάχης, κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Και να θυμίσω ότι ακόμα έχουμε ανοιχτά μέτωπα», είπε.

Πώς λειτούργησαν τα εναέρια μέσα

Εξήγησε επίσης και πώς λειτούργησαν τα εναέρια μέσα, καθώς υπήρξαν καταγγελίες ότι δεν υπήρξαν εναέρια μέσα στη μάχη με τις φλόγες, ειδικά στη Βόρεια Εύβοια. 

«Από τα 74 μέσα τα 67 είναι πυρόσβεσης. Τα υπόλοιπα είναι συντονιστικά. Από τα 67, τακτικά 6 - 7 έχουν συντηρήσεις. Από τα 60, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. Ακόμα κι αν μπαίναμε στη διαδικασία να τα φέρουμε, η απόσταση για να έρθουν π.χ. από τα ακριτικά μας σημεία είναι μεγάλη. Και παραμένουν εκεί για να προφυλάξουν ανά πάσα στιγμή φωτιές που μπορεί να εκδηλωθούν εκεί. Από τα 40, πετάνε σχεδόν τα μισά και τα άλλα ανεφοδιάζονται. Άρα, 20 από αυτά είναι στον αέρα. Στην Εύβοια υπάρχει ένα τεράστιο πέπλο καπνού, το οποίο δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών. Προχθές, από το πρωί δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο και επιχειρούσαν μόνο επίγεια μέσα», τόνισε. 

586 πυρκαγιές μέσα σε οχτώ μέρες

Ο κύριος Χαρδαλιάς είπε επίσης πως τις πρώτες οχτώ μέρες του Αυγούστου εκδηλώθηκαν 586 πυρκαγιές. 

Ερωτηθείς μάλιστα για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού απάντησε:

Χαρδαλιάς: Οι τρεις προϋποθέσεις για να κάνουν ρίψεις τα εναέρια μέσα

«Πήραμε μία πρωτοβουλία βλέποντας την κατάσταση που επικρατούσε για άμεσο πρόγραμμα καθαρισμών που αφορούσε 21 σημεία: 18 στην Αττική, Σέιχ Σου, Αρχαία Ολυμπία και Τατόι. Αν στην Ιπποκράτειο Πολιτεία δεν είχαμε κάνει τους καθαρισμούς, δεν θα είχαμε καταφέρει να ανασχέσουμε τη φωτιά στη Μαλακάσα. Στους Θρακομακεδόνες θα είχαμε χάσει τετραπλάσιο αριθμό σπιτιών… Προφανώς και είχαμε προετοιμαστεί. Παραλάβαμε 51 εναέρια μέσα. Τα κάναμε 74 γιατί βλέπαμε τι έρχεται. Το πρόγραμμα μη στρατιωτικών και επενδύσεων δεν το ανακαλύψαμε σήμερα. Δεκαπέντε ημέρες πριν είχε ψηφιστεί από το ΚΥΣΕΑ». 

«Ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε αμέσως»

Ο υφυπουργός απέρριψε επίσης τις επικρίσεις για ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού. 

«Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε την ίδια ημέρα. Είχαμε πλήρη αντίληψη το βράδυ ότι όλα αυτά τα μέτωπα ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Τον ενεργοποιήσαμε στις 21:30 το βράδυ, αφού πρώτα τηλεφωνικά μας είπαν οι αρμόδιοι ότι ήταν λίγο δύσκολο να βοηθήσουν. Σε τι αργήσαμε; Το πρωτόκολλο το εφαρμόσαμε μέχρι τέλους. Όλος ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε. Είμαστε ευγνώμονες για την ανταπόκριση όλων αυτών των ανθρώπων. Καμία καθυστέρηση δεν υπήρχε», επέμεινε.

Νίκος Χαρδαλιάς: Δύσκολη νύχτα για την Εύβοια - Σε ετοιμότητα οι Αρχές

Πρόσθεσε ότι ο κρατικός μηχανισμός αντιμετώπισε 99 πυρκαγιές σε μια μέρα, και δεν υποτιμήθηκε καμία. 

Τέλος απέκρουσε την κριτική για τη διαχείριση των μέσων πυρόσβεσης, λέγοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα πλέον ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει το συντονιστικό κέντρο πού βρίσκονται τα μέσα και να καθοδηγούνται εκεί όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη.

«Αντιμετωπίσαμε παθογένειες δεκαετιών μέσα σε δύο χρόνια», είπε και σημείωσε ότι το 112 δεν στέλνει απλά ένα μήνυμα, αφού η απόφαση να το στείλεις μπορεί να σώσει αν είναι σωστή, αλλά και να σκοτώσει, αν είναι λάθος. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top