ΥΠΕΞ: Επιστολή Ελλάδας στον ΟΗΕ – Aπάντηση στις τουρκικές προκλήσεις

«Αβάσιμοι οι τουρκικοί ισχυρισμοί για την αποστρατιωτικοποίηση νησιών»     

Υπουργείο Εξωτερικών

Η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ,  σε επιστολή της προς Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού επισημαίνει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές,  ότι οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις περί καθεστώτος στρατικοποίησης νησιών Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η σύνδεση του συγκεκριμένου καθεστώτος  με την ελληνική κυριαρχία «είναι παντελώς αβάσιμες, αστήρικτες, νομικά και ιστορικά λανθασμένες». Για τον ίδιο λόγο, προσθέτει, «απορρίπτονται στο σύνολό τους». 

Κυπριακό: Οργή από την Τουρκία για την καταδίκη από τον ΟΗΕ

Συγκεκριμένα, με την επιστολή που απέστειλε η Ελληνίδα Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα του εν λόγω Οργανισμού σήμερα, η Ελλάδα υπογραμμίζει ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας σχετικά με το καθεστώς στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η σύνδεση του καθεστώτος αυτού με την ελληνική κυριαρχία, είναι παντελώς αβάσιμες, αστήρικτες, καθώς και νομικά και ιστορικά λανθασμένες. 

Τουρκία – Λιβύη: Η Αθήνα απορρίπτει το μνημόνιο με επιστολή στον ΟΗΕ

Επιπλέον τονίζεται ότι το σύνολο της επιχειρηματολογίας που περιέχεται σε σχετική επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου, που είχε σταλεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ πριν από μερικές ημέρες,  επίσης απορρίπτεται, καθώς πέρα από το γεγονός ότι νομικά και πραγματικά είναι αβάσιμη, είναι επίσης αυθαίρετη και έγινε κακή τη πίστει. 


Βαρώσια: Ο ΟΗΕ θα ζητήσει από την Τουρκία να ανακαλέσει την απόφαση

Τέλος, οι ίδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «με την επιστολή της Ελληνίδας Μονίμου Αντιπροσώπου, αποδομείται η τουρκική επιχειρηματολογία, και παράλληλα υπογραμμίζεται αναλυτικά η τουρκική παράνομη και προκλητική συμπεριφορά στην ευρύτερη περιοχή, αρχής γενομένης από το casus belli».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top