Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις κινήσεις τους για τα Βαρώσια

Το απόγευμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη

Σε συντονισμό των κινήσεων τους για την τουρκική προκλητικότητα, στον απόηχο των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας στην Αμμόχωστο, προχωρούν η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν το απόγευμα (18.30) στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κύπρου θα κάνουν κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους, ενώ θα λάβουν χώρα και διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. 

Οι δύο χώρες έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους για για τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία καταδικάζονται ρητά οι «μονομερείς ενέργειες» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της ηγεσίας του ψευδοκράτους, όσον αφορά το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Με τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις 

Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιβεβαιώνεται εκ νέου το καθεστώς των Βαρωσίων και χαρακτηρίζεται απαράδεκτη κάθε προσπάθεια εποικισμού της περιοχής από άτομα πέραν των νομίμων κατοίκων της.

Εξάλλου, αύριο, Τετάρτη, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο θα τεθούν επί τάπητος στην ατζέντα της τριμερούς συνόδου Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας που θα λάβει χώρα την Τετάρτη στο Ζάππειο Μέγαρο.

Βαρώσια: Ο ΟΗΕ θα ζητήσει από την Τουρκία να ανακαλέσει την απόφαση

«Η ΕΕ παρακολουθεί τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο και θα αποφασίσει αναλόγως για τα επόμενα βήματα», ξεκαθάρισε την Πέμπτη, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Ναμπίλα Μασράλι, ερωτηθείσα σχετικά με τα επόμενα βήματα της ΕΕ μετά τις πρόσφατες ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ.

Πριν από λίγες ημέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη και ο Σαρλ Μισέλ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκαθάρισε πως η λύση των δύο κρατών στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτή και πως ζήτησε να τηρούνται πλήρως τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top