Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ανακοινώσεις Μητσοτάκη μέχρι αύριο

΄Έρχονται αποφάσεις και για κλειστούς χώρους - Αλλεπάλληλες συσκέψεις

Τι θα γίνει με τους αμιγώς χώρους και τους μικτούς χώρους στην εστίαση - Τι συζητά η κυβέρνηση / Βίντεο: Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star (11/7)

Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις και οι τηλεδιάσκεψεις στο Μέγαρο Μαξίμου από το πρωί γύρω από το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αλλά και τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων εστίασης.

Σε κυβέρνηση και ειδικούς έχει σημάνει συναγερμός από την έκρηξη των κρουσμάτων και την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, την ώρα που το τείχος ανοσίας είναι ακόμη μακριά, με τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού να είναι κάτω από το 50%.

Η ανησυχία, για το ενδεχόμενο να βρεθούμε ενώπιον ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο, εντείνεται και από τη μείωση του ρυθμού των νέων εμβολιασμών, που προγραμματίζονται.

Πού και για ποιους είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση εξετάζει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού να ξεκινήσει άμεσα, στις αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι στη λίστα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ.

Νέα μέτρα στην εστίαση: Μόνο οι εμβολιασμένοι στους εσωτερικούς χώρους

Θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί, δηλαδή γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου μελετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και των εργαζομένων στα ΜΜΜ, αλλά σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως μονάδες της ΔΕΗ και εργαζόμενους σε ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΣΦΑ και εταιρειών ύδρευσης.

Μέχρι αύριο οι ανακοινώσεις από Μητσοτάκη

Κορωνοϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη για 18.000 κρούσματα την ημέρα

Ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει «λευκός καπνός» και εντός της ημέρας. Πηγές από την κυβέρνηση, μάλιστα, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, μέχρι αύριο o πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων από το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Κυρώσεις για όσους αρνηθούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, τόνιε πως το πλαίσιο, που θα ανακοινωθεί, θα βασίζεται στο πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής.

H κυβέρνηση αποφάσισε υποχρεωτικό εμβολιασμό - Ποιους θα αφορά

Όπως τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, «προφανώς θα υπάρχει ένα κυρωτικό πλαίσιο που θα συνοδεύει την άρνηση εμβολιασμού, όταν αυτός καταστεί υποχρεωτικός για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει συζήτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, προκειμένου να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο από τον Σεπτέμβριο.

Μόνο για εμβολιασμένους οι κλειστοί χώροι

Σε αλλαγή πλεύσης ετοιμάζεται, εξάλλου, η κυβέρνηση για το θέμα της λειτουργίας των κλειστών χώρων της εστίασης ως αμιγείς (μόνο για εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει) και μικτούς (για ανεμβολίαστους με rapid test ή PCR.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αποσυρθεί το σχέδιο για μικτούς χώρους, «μπλοκάροντας» έτσι τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι δε θα μπορούν να μπουν σε κλειστό χώρο καταστήματος εστίασης εστίασης ούτε με τεστ.

Η κυρία Πελώνη ξεκαθάρισε πως στο τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί πώς θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών να συνοδεύτεται από επιπλέον διευκολύνσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως θα υπάρχει ένα πλαίσιο, που θα πρέπει να εφαρμοστεί, εφόσον πρόκειται για υποχρεωτικότητα. Συνέστησε, όμως, υπομονή μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top