Κοινοτικός αξιωματούχος: Τι θα συζητηθεί για Ελλάδα - Τουρκία στο ΣΕΥ    

Βασικό θέμα διαφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία το Κυπριακό

Ευρώπη - Τουρκία

Ως βασικό θέμα διαφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία χαρακτήρισε  το Κυπριακό κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο. Ο ίδιος επισήμανε ότι βελτιώθηκε η κατάσταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας τους τελευταίους μήνες.    

Ν. Δένδιας με ΥΠΕΞ Βελγίου: Αναστρέψιμη η προσέγγιση ΕΕ - Τουρκίας

Όπως είπε ο αξιωματούχος, «έχουμε εντελώς διαφορετικές απόψεις για το θέμα. Και το συζήτησα με τον ομόλογό μου στην Άγκυρα όπου βρέθηκα πριν από 10 μέρες. Επιμένουμε στη λύση υπό τον ΟΗΕ και η πρόταση για δύο κράτη στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτή».

Ερωτηθείς ειδικότερα για το θέμα της Τουρκίας, ο κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε τα εξής:

«έχουμε ισχυρή διατλαντική σχέση πλέον με τη διακυβέρνηση Μπάιντεν και φυσικά το θέμα της Τουρκίας και της Ανατολικής Μεσογείου είναι ένα από τα θέματα που είμαστε μαζί, ανταλλάσσουμε σημειώσεις και έχουμε κοινό στόχο. Η πολιτική μας είναι να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να βελτιώσουμε τη σχέση μας. Η θετική ατζέντα είναι στο τραπέζι και θέλουμε να προχωρήσουμε σε νέα κεφάλαια συνεργασίας".

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «το θέμα της αιρεσιμότητας έχει σκοπό να κάνει την Τουρκία να συνεργαστεί, γιατί ξέρουμε τι έχει συμβεί στο παρελθόν με τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Τώρα η κατάσταση είναι καλή, αλλά μπορεί να χειροτερέψει». 

Συνάντηση Φραγκογιάννη – Ονάλ στην Τουρκία για τη θετική ατζέντα  

Έκανε δε λόγο για «συνολική προσέγγιση (comprehensive approach) προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η θετική συνεργασία θα συνεχιστεί».

«Οπότε η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση αφορά και στα εργαλεία να διαχειριστούμε τις διαφορές και τις διαφωνίες. Θα δούμε και ποιο θα είναι το περιεχόμενο της συζήτησης της επίσκεψης του Ύπατου Εκπροσώπου στην Αττάλεια».

Βασικό θέμα διαφωνίας με την Τουρκία το Κυπριακό 

Επεσήμανε δε εκ νέου ότι «ένα βασικό θέμα διαφωνίας με την Τουρκία είναι το Κυπριακό. Έχουμε εντελώς διαφορετικές απόψεις για το θέμα. Και το συζήτησα με τον ομόλογό μου στην Άγκυρα όπου βρέθηκα πριν από 10 μέρες. Επιμένουμε στη λύση υπό τον ΟΗΕ και η πρόταση για δύο κράτη στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτή».

Δένδιας για Κυπριακό: Είμαστε στo χειρότερο σημείο από το 1974

«Από εκεί και πέρα θα συζητήσουμε μια ευρύτατη ατζέντα με την Τουρκία. Για το θέμα το προσφυγικό, δεν έχω πληροφορίες. Για το αεροδρόμιο του Αφγανιστάν, ακόμα δεν έχει «κλείσει» ότι θα το αναλάβει η Τουρκία. Εκτιμάμε ότι η πολιτική λειτουργία του αεροδρομίου στην Καμπούλ μπορεί να διασφαλίσει τις διεθνείς πτήσεις και τη συνεργασία για ένα καλό μέλλον στο Αφγανιστάν. Με την Τουρκία έχουμε κοινή προσέγγιση για το θέμα, είμαστε θετικοί να αναλάβει η Τουρκία», κατέληξε.

Λευκορωσία, Ιράκ και Λατινική Αμερική - Καραϊβική, θα είναι τα κύρια σημεία της ατζέντας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνεδρίασης. Η Τουρκία αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στον απόηχο της τρέχουσας επίσκεψης Μπορέλ στη χώρα και ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (αν και το κείμενο των συμπερασμάτων θα εξεταστεί και από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων - ΣΓΥ την Τρίτη).

Κυπριακό: Θέλει διαπραγματεύσεις μεταξύ «δύο κρατών» ο προκλητικός Ερντογάν

Ο Κοινοτικός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι το πρωί της Δευτέρας οι Υπουργοί θα έχουν πρόγευμα με την αντιπολίτευση στη Λευκορωσία, ενώ κατέγραψε την επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα, την καταστολή που εφαρμόζει το καθεστώς Λούκασένκο και τις κινήσεις μετά την αεροπειρατεία. 

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ατζέντας όπου συζητούνται τα «τρέχοντα ζητήματα», ο αξιωματούχος κατέγραψε τα αποτελέσματα από την επίσκεψη Μπορρέλ στην Ινδονησία, το διάλογο Σέρβιας-Κοσσυφοπέδιου (πριν από 3 ημέρες) και τη συνάντηση υψηλού επιπέδου του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, ενώ τόνισε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος βρίσκεται σήμερα στην Αττάλεια της Τουρκίας. Ο ίδιος ενημέρωσε για συνάντηση που πραγματοποίησε ο Μπορέλ με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Τσαβούσογλου και τόνισε ότι η Τουρκία θα συζητηθεί τα τρέχοντα ζητήματα και ότι «είναι σημαντικός βασικός γείτονας». Επεσήμανε ακόμα ότι «η σχέση Ελλάδας και Τουρκίας βελτιώθηκε τους τελευταίους μήνες», αλλά επεσήμανε ως αρνητικό σημείο τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία εμπλέκεται στο Κυπριακό, εξηγώντας ότι η λύση που προτείνει (εκτός των προβλεπομένων από το Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών) δεν μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία.

Τέλος αναφέρθηκε στην επερχόμενη συζήτηση για το Λίβανο, περιέγραψε τις διαφαινόμενες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, (Ισραήλ - νέος πρωθυπουργός) και τις προοπτικές για την ειρηνευτική διαδικασία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top