Ν. Δένδιας με ΥΠΕΞ Βελγίου: Αναστρέψιμη η προσέγγιση ΕΕ - Τουρκίας

Βίλμες: Στηρίζουμε την Ελλάδα στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου    

Νίκος Δένδιας Σοφία Βίλμες

Στην ανάγκη υιοθέτησης μιας διττής προσέγγισης με την Τουρκία από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αιρεσιμότητα και αναστρεψιμότητα, συμφώνησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Σόφι Βίλμες κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

Δένδιας Wilmes
O Νίκος Δένδιας με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ Βελγίου Σοφία Βίλμες 

ΕΕ - Tουρκία: Αναστολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων ζήτησε ο Μεϊμαράκης

«Άλλωσε αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τις ευρωτουρκικές σχέσεις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με την αιρεσιμότητα και αναστρεψιμότητα που προβλέπεται αν η Τουρκία διολισθήσει πάλι σε αυθαίρετες ενέργειες», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, όπως επεσήμανε, ενημέρωσε τη Βελγίδα ομόλογό του για τις συναντήσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του, αλλά και για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ερντογάν και «γενικά το επίπεδο και τα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Δένδιας: Επιθετική και παράνομη η συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μεσόγειο

«Έσπασε μεν ο πάγος, αλλά με την Τουρκία παραμένουν πολύ μεγάλες, πολύ σημαντικές διαφορές», τόνισε. Όσον αφορά το Κυπριακό υπενθύμισε ότι η Ελλάδα «πάντοτε υποστηρίζει το πλαίσιο όπως αυτό προβλέπεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο και θεωρεί απολύτως εκτός συζήτησης το ζήτημα της τουρκικής αντίληψης περί δύο κρατών».

«Ελπίζουμε ότι και στο Κυπριακό, όπως και σε όλα τα άλλα θέματα, η Τουρκία θα επιλέξει την οδό της διεθνούς έννομης τάξης και συνεργασίας», επεσήμανε. Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ακόμη τη θέση της Ελλάδας ότι θα πρέπει να αναχωρήσουν από τη Λιβύη όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι «άμεσα πριν από τις εκλογές».

Συζητήθηκε ακόμη το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων και της προοπτικής τους για το ευρωπαϊκό μέλλον, με τον κ. Δένδια να τονίζει πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε μια μαύρη τρύπα στο κέντρο της Ευρώπης». Ερωτηθείς σχετικά με το μεταναστευτικό, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι είναι ευρωπαϊκό ζήτημα.

Το πιστοποιητικό Covid-19 στη συνάντηση Μητσοτάκη με τη Βελγίδα ΥΠΕΞ

«Το ότι είμαστε στα σύνορα δεν σημαίνει πως είναι σε διαφορετική θέση από τις άλλες χώρες», σημείωσε και τόνισε πως πρέπει να υπάρχει «μια κοινή ευρωπαϊκή στάση». Ανέφερε ακόμη ότι πολλές φορές προωθούνται πλοία στα ελληνικά παράλια από την Τουρκία την ίδια και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε χώρα μέλος της ΕΕ. Τηρούμε απολύτως το ευρωπαϊκό κεκτημένο και σεβόμαστε απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και σε καμία περίπτωση δεν διακινδυνεύουμε ανθρώπινες ζωές. Σε καμία περίπτωση όμως δεν επιτρέπουμε επίσης να μας εκβιάζουν χρησιμοποιώντας ανθρώπινες ζωές, ούτε να εκβιάζεται η ΕΕ με τις ανθρώπινες ζωές».

Δένδιας: Καλή επιτυχία στο Bέλγιο στο Euro 

Ο κ. Δένδιας δεν παρέλειψε επίσης να ευχηθεί καλή επιτυχία στο Βέλγιο στο σημερινό αγώνα με τη Δανία,για το EURO 2020, αλλά να εκφράσει και τη συμπάθειά του στην τελευταία ομάδα για το περιστατικό με τον ποδοσφαιριστή ποδοσφαιριστή Έρικσεν, που προς στιγμήν σταμάτησε να έχει σφυγμό. 
  
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε συγκεκριμένα: «Τέλος, θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο σημερινό αγώνα εναντίον της Δανίας. Όπως ξέρετε, η Δανία έχει πολλές συμπάθειες εξαιτίας αυτού που συνέβη με τον Eriksen, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό που ο De Bruyne επιστρέφει για να παίξει. Σας εύχομαι τα καλύτερα». 

Kρίστιαν Έρικσεν: Η πρώτη κουβέντα που είπε στον γιατρό που τον επανέφερε

Σ. Βίλμες: Στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου συμφωνούμε απόλυτα και στηρίζουμε την Ελλάδα

 

«Η Τουρκία δεν είναι ένας γείτονας σαν όλους τους άλλους, είναι ένας σημαντικός παίχτης στην Ανατολική Μεσόγειο και σίγουρα έχει μια στάση αποσταθεροποιητική και όχι μόνο για την Ελλάδα», επεσήμανε από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου. «Η διττή προσέγγιση με την Τουρκία είναι σημαντική και μας βρίσκει σύμφωνους, η αιρεσιμότητα είναι πάρα πολύ σημαντική. Στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου συμφωνούμε απόλυτα και στηρίζουμε την Ελλάδα», επεσήμανε.

«Δεν είμαστε αφελείς, ωστόσο θα πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία προς την Ευρώπη και να βρούμε ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να συνεργαστούμε μαζί τους. Αλλά πρέπει να υπάρχει η αιρεσιμότητα, ανάλογα με την συμπεριφορά της Τουρκίας», τόνισε.

Η Βελγίδα υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για εξαιρετικές διμερεις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η κα Βίλμες, η οποία στην αρχή της επίσκεψής της στη χώρα μας επισκέφθηκε τη Λέσβο, υπογράμμισε πως το προσφυγικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. 
Σημείωσε πως είχε μια ειλικρινή και άμεση συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό και τόνισε πως η καλύτερη απάντηση στο προσφυγικό είναι η ευρωπαϊκή. Υπογράμμισε τη σημασία της συζήτησης για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο και την ανάγκη να καταλήξει σε «μια εξισορροπημένη λύση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τα 27 κράτη μέλη θα αναλάβουν τις δεσμέυσεις τους για ένα ζήτημα το οποίο μας αφορά όλους».

Τόνισε ακόμη την ανάγκη η Ευρώπη να εργαστεί με διαφορετικό τρόπο στις χώρες προέλευσης της μετανάστευσης ή τις χώρες τράνζιτ. 
 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top