Δένδιας: Επιθετική και παράνομη η συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μεσόγειο

«Η πολιτική μας βασίζεται στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου»

Ο Νίκος Δένδιας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να δώσει προτεραιότητα στα συλλογικά ευρωπαϊκά συμφέροντα» και όχι σε αυτά που «εξυπηρετούν στενούς και περιστασιακούς στόχους μεμονωμένων κρατών μελών» και «οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να γίνονται σεβαστές πρωτίστως από τα κράτη μέλη, αν θέλουμε ειλικρινά να γίνουν σεβαστά από τρίτους».

Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Λιθουανικό Κοινοβούλιο, σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων με θέμα «Ο ρόλος της Ελλάδος στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». 

«Θα μείνουμε αδρανείς, ενώ μια άλλη χώρα επιδιώκει την εγκατάσταση λειτουργικών ρωσικών συστημάτων αεράμυνας στο έδαφος της, για παράδειγμα; Ή, ενώ διατηρεί μια μόνιμη απειλή πολέμου, το «casus belli» εναντίον ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, αποσταθεροποιώντας τη Νοτιοανατολική πλευρά της Συμμαχίας; Θεωρώ ότι οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις είναι ξεκάθαρες, παρόλο που ορισμένοι προτιμούν να παρουσιάζουν τις λύσεις ως πιο περίπλοκες», αναρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών.

Δένδιας για Μητσοτάκη – Ερντογάν: Έσπασε απλά ο πάγος

Όπως τονισε, η Ελλάδα και η Λιθουανία είναι και οι δύο χώρες, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και στα εξωτερικά σύνορα του ΝΑΤΟ: «Αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Μια πραγματικότητα που συνοδεύεται από πολλές σοβαρές και μερικές φορές αρκετά επείγουσες προκλήσεις, όχι μόνο για τις χώρες μας, αλλά και για την ΕΕ στο σύνολό της».

Υπενθύμισε, δε, πως οι άμεσοι γείτονες και των δυο χωρών έχουν μακρά ιστορία στο να μην παίζουν ακριβώς με τους ίδιους κανόνες ή να ακολουθούν τις ίδιες αρχές που τα κράτη μέλη της ΕΕ, θεωρούν καθολικούς, αλλά και θεμελιώδεις.

«Η Ελλάδα κατανοεί πλήρως και είναι ενστικτωδώς ευαίσθητη στις προκλήσεις, που αντιμετωπίζετε με τους γείτονές σας στην Ανατολή», ανέφερε, προσθέτοντας πως η Ελλάδα έχει παραδοσιακές σχέσεις με τη Ρωσία που δεν αγνοεί και δεν υποτιμά, αλλά δεν υποτιμά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, ο δύσκολος γείτονας της Ελλάδας στην Ανατολή, η Τουρκία, «θέτει σοβαρές προκλήσεις όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ΕΕ στο σύνολό της» και ευχαρίστησε τη Λιθουανία για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη σε αυτό το ζήτημα εδώ και χρόνια.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας έκανε αναφορά «στην εκτεταμένη, επιθετική και παράνομη τουρκική συμπεριφορά στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, στο μεταναστευτικό, το Κυπριακό, στη Λιβύη και τη Συρία, το Λίβανο και το Ιράκ».

«Ακόμη και πρόσφυγες και μετανάστες εργαλειοποιούνται στην υπηρεσία των σκοτεινών κρατικών συμφερόντων και των πολιτικών και οικονομικών κερδών», πρόσφυγες.

«Εμείς, η Ελλάδα, μια χώρα μικρού έως μεσαίου μεγέθους, παραμένουμε μια χώρα που βασίζεται σε κανόνες και σε αρχές. Η πολιτική μας βασίζεται στην ανάγκη για συνεπή, επίμονο και πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου από όλες τις χώρες - είτε είναι μεγάλες, μεσαίες ή μικρές, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς υποσημειώσεις», τόνισε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top