Δένδιας για Κυπριακό: Είμαστε στo χειρότερο σημείο από το 1974

«Ελπίζω σε ένα ήσυχο καλοκαίρι με την Τουρκία»

«Η Τουρκία βρίσκεται εν απολύτω αδίκω στην Κύπρο. Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο», είπε ο Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο Κυπριακό, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην 9η διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference», που διεξάγεται στην Πάτρα.

«Είμαστε πολύ πίσω από οτιδήποτε θα επέτρεπε μια ελπίδα λύσης στο Κυπριακό. Η τουρκική παρουσία στη Γενεύη πριν μερικές εβδομάδες δυστυχώς μας έχει φέρει στο χειρότερο σημείο από το 1974 μέχρι σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα Βαλκάνια ο επόμενος στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, μέχρι σήμερα υπήρχε ένα συμφωνημένο πλαίσιο συζητήσεων, προσπάθεια επίτευξης κανόνων λειτουργίας μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως λύση δε μπορεί να υπάρξει εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου.

Εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια

Σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, ο ΥΠΕΞ σημείωσε πως η Ελλάδα «θα το κάνει όταν το κρίνει, όταν αυτό υπηρετεί το εθνικό της συμφέρον».

Το μήνυμα Ερντογάν σε Μητσοτάκη μέσω Τσαβούσογλου

«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη, η οποία έχει εκπέμψει απειλή πολέμου σε μια άλλη χώρα εφόσον αυτή η άλλη χώρα ασκήσει νόμιμο δικαίωμά της. Είναι η μειοψηφία του ενός», σημείωσε.

«Είμαστε δυσαρεστημένοι με Γερμανία που δεν μας κάλεσε στη συζήτηση για τη Λιβύη»

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στη μη κλήση της Ελλάδας από τη Γερμανία στη συνάντηση για τη Λιβύη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι».

«Η Ελλάδα έχει απευθείας διάλογο και μια επικοινωνία με τη λιβυκή πλευρά. Παρά ταύτα, είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά στη συνάντηση για τη Λιβύη», τόνισε.

Τι είπε για την επίσκεψη του Τσαβούσογλου

«Πολλοί μας είπαν γιατί αφήνετε τον κ. Τσαβούσογλου να πάει στη Θράκη. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση. Μία ευρωπαϊκή χώρα, η οποία τηρεί το Διεθνές Δίκαιο και ναι, δεν έχει να φοβηθεί οτιδήποτε. Εμείς, δεν είμαστε χώρα η οποία θα επιβάλει απαγορεύσεις», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

«Η Τουρκία έχει μια ιδιαίτερη αντίληψη των πραγμάτων. Καταρχήν, δεν έχει συνυπογράψει την UNCLOS. Λάθος κατά την άποψή μου, αλλά αυτό είναι η τουρκική θέση. Κατά δεύτερον, έχει εκπέμψει το casus belli έναντι της Ελλάδας, το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο. Δεν πρέπει να ξεγελαστούμε από το ότι το κλίμα ήταν διαφορετικό στην τελευταία συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου. Ήταν διαφορετικό διότι οι διαφορές μας είχαν ξεκάθαρα διατυπωθεί στο δημόσιο λόγο και πρέπει να σας πω ότι επαναλήφθηκαν και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης», πρόσθεσε.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι ήσυχο όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top