Νέο εργασιακό: Τι θα ισχύει για 8ωρο, άδειες, απολύσεις και ψηφιακή κάρτα

«Οι υπερωρίες δε θα πληρώνονται με ρεπό, αλλά με 40% παραπάνω»

Οι αλλαγές στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, όπως της παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στον ΣΚΑΪ

«Οι ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, είναι υπέρ των εργαζομένων», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον Σκάι, είπε πως οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες, σημειώνοντας πως «η αριστερά θεωρεί – κακώς – τα εργασιακά ως προνομιακό της πεδίο».

Εργασιακό νομοσχέδιο: Σύγκρουση πολιτικών αρχηγών πριν την ψηφοφορία

«Εμείς ακούμε όλους τους ενδιαφερόμενους. Είναι λογικό να μην είναι ικανοποιημένοι με όλα», σημείωσε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για διορθώσεις της τελευταίας στιγμής, που, όμως, δε θα είναι μείζονος σημασίας.

Τι αλλάζει σε απολύσεις και οκτάωρο με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο 

«Φέρνουμε μια ρύθμιση, η οποία διευρύνει την προστασία των εργαζομένων από απολύσεις. Προσθέτουμε 6 νέες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων είναι για τον πατέρα, ο οποίος αποκτά παιδί. Για κάθε παιδί που αποκτά θα προστατεύεται για 6 μήνες από απόλυση», σημείωσε ο υπουργός.

Απολύσεις: Πότε θα θεωρούνται άκυρες - Τι αποζημίωση προβλέπεται

Παράλληλα, προστίθεται η αντιστροφή του βάρους της απόδειξης στις απολύσεις υπέρ του εργαζομένου.

Όπως εξήγησε, στην περίπτωση που δε συμφωνήσουν ο εργοδότης με τον εργαζόμενο και ξεκινήσει διαδικασία μεταξύ τους και δεν τα βρουν ούτε στη δίκη, «το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει αποζημίωση έως και τριπλάσια αυτής που θα έπαιρνε κανονικά ο εργαζόμενος σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση».

Νέο εργασιακό: Τι αλλάζει σε άδειες, υπερωρίες, διάλειμμα, απολύσεις

Σχετικά με τη διευθέτηση του ωραρίου, το οκτάωρο και τα 10ωρα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι αν ο εργοδότης ζητήσει από τον εργαζόμενο να δουλέψει 10 ώρες κάποιες μέρες λόγω φόρτου εργασίας και ο εργαζόμενος δεν το αποδεχτεί, δεν μπορεί να τον απολύσει. Η απόλυση «είναι παράνομη, είναι άκυρη και δεν έχει καμία ισχύ».

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι το υπουργείο θα εξετάσει και την έρευνα της ΓΣΕΕ σχετικά με τα ωράρια και τους μισθούς.

Τι ισχύει για υπερωρίες και ψηφιακή κάρτα εργασίας

Όσον αφορά τις υπερωρίες και τα ρεπό, ο υπουργός υπογράμμισε «οι υπερωρίες δε θα πληρώνονται με ρεπό, αλλά με 40% παραπάνω. Η διευθέτηση είναι άλλο πράγμα. Τώρα εισάγουμε και τις ατομικές συμβάσεις με πρωτοβουλία του εργαζομένου, όπως υπάρχουν και σε άλλες χώρες».

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Θα δείχνει τον μισθό ανά ώρα - Πότε θα εφαρμοστεί

Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, είπε ότι είναι «βασική εγγύηση ότι θα τηρείται το 8ωρο, θα τηρούνται και θα πληρώνονται οι υπερωρίες και οι κανόνες της διευθέτησης, διότι όλα θα καταγράφονται ψηφιακά και σε πραγματικό χρόνο».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις απεργίες ο υπουργός ανέφερε ότι με βάση το νέο νομοσχέδιο οι υπηρεσίες θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν με το 1/3 του προσωπικού, ώστε να μην ταλαιπωρούνται και οι πολίτες από την απεργία.

Οι βασικότερες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

•    Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας με την οποία αντιμετωπίζονται η μαύρη εργασία και οι αδήλωτες υπερωρίες

•    Η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής

•    Η θέσπιση νέων αδειών για γονείς και φροντιστές, όπως η άδεια 14 ημερών για τους νέους πατέρες και η επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς

Ετήσια θερινή άδεια: Τι αλλάζει με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

•    Η δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας και ύστερα από αίτηση του εργαζομένου

•    Η προστασία του κοινωνικού συνόλου από τις απεργίες στην κοινή ωφέλεια της οικονομίας με την υποχρέωση παροχής εγγυημένης υπηρεσίας (1/3 της συνήθως παρεχόμενης)

•    Η λήψη μέτρων για διαφάνεια στον συνδικαλισμό (δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων εξ αποστάσεως, εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε μητρώα)

•    Η απαγόρευση της ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα

•    Η απαγόρευση επαναπροκήρυξης απεργίας που έχει κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη, από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση

•    Η θέσπιση αστικής ευθύνης για συνδικαλιστές, οι οποίοι ασκούν βία ή γενικότερα προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών

•    Η λήψη μέτρων, προληπτικών και κατασταλτικών, για την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, μεταξύ άλλων, με την κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας

•    Η κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία

•    Η θέσπιση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία

•    Η καθιέρωση πλαισίου προστασίας και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες

•    Η αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών σύμφωνα με τα ισχύοντα στην ΕΕ

•    Η διεύρυνση των κλάδων στους οποίους επιτρέπεται η λειτουργία τις Κυριακές, σύμφωνα με τα ισχύοντα στις χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα τις Μεσογειακές

•    Η διεύρυνση της προστασίας των εργαζομένων από άκυρες απολύσεις και η θέσπιση δυνατότητας επιπλέον (τριπλάσιας) αποζημίωσης, αντί επαναπρόσληψης, στις υπόλοιπες περιπτώσεις

•    Η αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες και εξίσωση με εκείνη των υπαλλήλων

•    Η αναβάθμιση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ με μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις και διευκόλυνση των ελέγχων

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top