Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Θα δείχνει τον μισθό ανά ώρα - Πότε θα εφαρμοστεί

Μέσω app στο κινητό θα δηλώνεται το ωράριο εργασίας και οι υπερωρίες

«Είναι απαρχαιωμένη η εργασιακή νομοθεσία. Είναι 40 ετών, υπάρχει έλλειψη προσαρμογής στις εξελίξεις», είπε ο υπουργός Εργασίας, παρουσιάζοντας το εργασιακό νομοσχέδιο

Ως «μία επανάσταση στην αγορά εργασίας» χαρακτήρισε ο Κωστής Χατζηδάκης την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Η πορεία υλοποίησης της κάρτας, η οποία θα ξεκινήσει από το πρώτο εξάμηνο του 2022 από τις μεγάλες επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν συστήματα ωρομέτρησης (πχ. τράπεζες, σούπερ μάρκετ, κλπ.), βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εργασίας με τον υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη. 

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πώς θα λειτουργεί

«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι μία επανάσταση στην αγορά εργασίας. Είναι μία εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου του εργαζομένου. Για την τήρηση του 8ώρου. Για τις υπερωρίες. Για τη διευθέτηση», είπε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

«Είναι μια μεγάλη αλλαγή για τον κόσμο της εργασίας. Θεμελιώνει αυτό το οποίο γενικά πιστεύουμε: ότι η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών μπορεί να ενδυναμώσει τους πολίτες, μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να αλλάξει επίπεδο», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Η Ψηφιακή Κάρτα δε θα είναι απαραίτητα μια κάρτα σε φυσική μορφή, όπως αυτές που διαθέτουν ήδη σήμερα πολλές επιχειρήσεις που εφαρμόζουν συστήματα ωρομέτρησης του χρόνου εργασίας.

Μπορεί να είναι μια εφαρμογή στο κινητό και ένα πρόγραμμα στους υπολογιστές της επιχείρησης, διασυνδεδεμένα αμφότερα με το ΕΡΓΑΝΗ, δηλαδή να δηλώνεται το ωράριο μέσω κινητού ή τάμπλετ.

Νέο εργασιακό: Τι αλλάζει σε άδειες, υπερωρίες, διάλειμμα, απολύσεις

Το σύστημα θα υλοποιηθεί σε τρία βήματα που έχουν ως εξής:

Α. Σε πρώτη φάση, εντός του έτους οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που καταχωρούνται στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» σχετικά με τον εργασιακό τους βίο.

Β. Ως τις αρχές του 2022 θα είναι έτοιμη η «μήτρα» της κάρτας εργασίας, δηλαδή το ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα υποδέχεται τις πληροφορίες που θα καταχωρούν ψηφιακά εργαζόμενοι και εργοδότες. Παράλληλα, καταργείται μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο τη διευκόλυνση εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Ψηφιακή κάρτα: Ο εργαζόμενος θα δηλώνει το ωράριο από κινητό ή tablet

Γ. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας με παρακολούθηση της πραγματικής απασχόλησης σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

Η αρχιτεκτονική του συστήματος σχεδιάζεται με τρόπο που προβλέπει δυνατότητα αμοιβαίου ελέγχου της δήλωσης του ωραρίου, της υπερεργασίας, των υπερωριών κλπ. τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους εργοδότες με «κόφτες» που θα αποκλείουν τις παράτυπες δηλώσεις. Έτσι αποφεύγεται το ενδεχόμενο κατάχρησης από τη μια πλευρά η υποδήλωσης της εργασίας από την άλλη.

Πώς θα λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για το ωράριο εργασίας των εργαζομένων και θα χαρακτηρίζει αυτόματα κάθε ώρα εργασίας ως κανονικό ωράριο - υπερεργασία, υπερωρία ή διευθέτηση, όπως επίσης τα διαλείμματα, τις ώρες και ημέρες απουσίας, τις άδειες, κλπ.

Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του.

Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του «Εργάνη ΙΙ» και έτσι με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται άμεσα η απασχόλησή του.

Η ψηφιακή κάρτα θα είναι εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο ή η υφιστάμενη κάρτα εργασίας που χρησιμοποιούν ήδη πολλές επιχειρήσεις.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Θα δείχνει τον μισθό ανά ώρα

Μια καινοτομία της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι πως θα δείχνει τον μισθό του εργαζομένου ανά ώρα.

Συγκεκριμένα:

1.    Το σύστημα θα διαθέτει απεικόνιση όλων των νόμιμων ορίων υπερωριών, ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης κ.λπ. όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία ώστε να δημιουργείται ασφάλεια σε εργαζόμενους και εργοδότες. 

2.    Το σύστημα θα διαθέτει «κόφτες», ώστε να εμποδίζονται οι παράτυπες δηλώσεις.

3.    Ο μισθός θα απεικονίζεται και σε επίπεδο ώρας.

4.    Θα υπάρχουν προβλέψεις σε τεχνικό επίπεδο για όλες τις ειδικές συνθήκες που καταγράφηκαν κατά τη διαβούλευση, όπως ενδεικτικά εργασίες εκτελούμενες έξω από την έδρα της επιχείρησης, επαγγελματικά ταξίδια, έκτακτη απουσία του εργαζόμενου για προσωπικούς λόγους κ.λπ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top