Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πώς θα λειτουργεί

Με ένα κλικ από το κινητό η προσέλευση και η αποχώρησή από την εργασία

«Είναι απαρχαιωμένη η εργασιακή νομοθεσία. Είναι 40 ετών, υπάρχει έλλειψη προσαρμογής στις εξελίξεις», είπε ο υπουργός Εργασίας, παρουσιάζοντας το εργασιακό νομοσχέδιο

Μία από τις μεγάλες αλλαγές, που φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, είναι η καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Σήμερα στις 12 θα συναντηθούν ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, με τον υπουργό ψηφιακής πολιτικής, Κυριάκο Πιερρακάκη στο υπουργείο Εργασίας, για να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε να ισχύσει από τις μεγάλες εταιρείες στις αρχές του 2022.

Ψηφιακή κάρτα: Ο εργαζόμενος θα δηλώνει το ωράριο από κινητό ή tablet

Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του όταν αρχίζει και όταν τελειώνει την εργασία του.

Θα μπορεί να δηλώνει την προσέλευση και την αποχώρηση του στην εργασία μέσα από το κινητό του (ή το τάμπλετ του) το οποίο θα συνδέεται στο σύστημα της εταιρείας και στο νέο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Νέο εργασιακό: Τι αλλάζει σε άδειες, υπερωρίες, διάλειμμα, απολύσεις

Έτσι, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του.

Εάν, κατά τον επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση, διαπιστωθεί ότι η ψηφιακή κάρτα εργαζομένου δεν είναι ενεργοποιημένη, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, που δεν έχει ενεργοποιημένη ψηφιακή κάρτα.

Σε περίπτωση που σε τρεις ελέγχους, εντός χρονικού διαστήματος 12 μηνών, διαπιστωθεί η εν λόγω παράβαση, επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα 15 ημερών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top