Ψηφιακή κάρτα: Ο εργαζόμενος θα δηλώνει το ωράριο από κινητό ή tablet

Τα βασικά σημεία του νέου εργασιακού νομοσχεδίου

«Είναι απαρχαιωμένη η εργασιακή νομοθεσία. Είναι 40 ετών, υπάρχει έλλειψη προσαρμογής στις εξελίξεις», είπε ο υπουργός Εργασίας, παρουσιάζοντας το εργασιακό νομοσχέδιο

Μέχρι το τέλος του 2021 θα τεθεί σε εφαρμογή η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Η εφαρμογή του νέου μέτρου θα γίνει σταδιακά. Αρχικά το μέτρο θα εφαρμοστεί στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και στη συνέχεια θα επεκταθεί και στις μικρότερες.

Ο υπουργός χαρακτήρισε την ψηφιακή κάρτα ως «κλειδί» για την προστασία του εργαζόμενου.

Απολύσεις: Πότε θα θεωρούνται άκυρες - Τι αποζημίωση προβλέπεται

Όπως προβλέπεται, οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να διαθέτουν και να λειτουργούν ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων τους, άμεσα συνδεδεμένο και διαλειτουργικό σε πραγματικό χρόνο με το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, θα υπάρξει ένας ψηφιακός μηχανισμός που θα συνδέει τους εργαζόμενους μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους (ή του κινητού ή του tablet τους) με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε 8ωρη εργασία, υπερωρίες, Κυριακές

Έτσι, θα είναι πλήρως καταγεγραμμένο και το ωράριο εργασίας των εργαζομένων, οι υπερωρίες, που πραγματοποιούν, το διάλειμμα, αλλά και κάθε είδους άδεια.

Παράλληλα, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα αξιοποιείται από την Επιθεώρηση Εργασίας για τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου των επιχειρήσεων.

Εάν, κατά τον επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση, διαπιστωθεί ότι η ψηφιακή κάρτα εργαζομένου δεν είναι ενεργοποιημένη, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, που δεν έχει ενεργοποιημένη ψηφιακή κάρτα.

Σε περίπτωση που σε τρεις ελέγχους, εντός χρονικού διαστήματος 12 μηνών, διαπιστωθεί η εν λόγω παράβαση, επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Οι βασικές αλλαγές, που φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

-    Διευθέτηση χρόνου εργασίας: Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μεταφράζεται σε έως 10ωρη ημερήσια απασχόληση και ως αντιστάθμισμα την 4ήμερη εβδομαδιαία εργασία

-    Αύξηση των υπερωριών: Αυξάνονται οι επιτρεπόμενες υπερωρίες από τις 96 ώρες που είναι σήμερα στη βιομηχανία και τις 120 ώρες στους υπόλοιπους κλάδους, στις 150 ώρες το μέγιστο. Η αμοιβή για τη τήρηση των νόμιμων υπερωριών αυξάνεται από το 80% στο 120 % του κατωτάτου ημερομισθίου.

-    Σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής στα πρότυπα της ΑΑΔΕ με ελέγχους σε 24ωρη βάση.

-    Απολύσεις. Στο σχέδιο νόμου, υπάρχει ειδική διάταξη σύμφωνα με την οποία, πέραν της απαγόρευσης απόλυσης για λόγους καταγωγής, φύλου, ηλικίας,θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, συνδικαλιστικής δραστηριότητας κ.α. θα προστεθούν και άλλοι λόγοι απαγόρευσης. Για παράδειγμα, θα απαγορευθεί η απόλυσή πατέρα, που αποκτάει παιδί, για 6 μήνες από την ημερομηνία γέννησης του παιδιού του, θα καθίσταται άκυρη απόλυση, σε περίπτωση που εργαζόμενος αρνηθεί την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κλπ.

-    Δικαίωμα στην απεργία, την εκπροσώπηση των εργαζομένων και τη συνδικαλιστική δράση: Προωθούνται κανόνες διαφάνειας για τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων προκειμένου οι όποιες αποφάσεις να μη λαμβάνονται από οργανώσεις-σφραγίδες.

-    Εξίσωση αποζημίωσης απόλυσης των εργατοτεχνιτών με αυτή των υπάλληλων.

-    Θεσπίζεται πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων σε courier delivery για υγεία, πρόνοια , ασφάλεια , συνδικαλιστικά δικαιότατα.

-    Τα διαλλείματα στην εργασία θα γίνονται στις 4 ώρες και ποτέ στην αρχή ή το τέλος του ωραρίου.

-    Εργασία την Κυριακή. Στις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν από τον γενικό κανόνα, αναμένεται να προστεθούν κι άλλοι κλάδοι και δράσεις, όπως οι αποθήκες, τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, courier, κλπ.

-    Άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών (έναντι δυο ημερών που ισχύει σήμερα)

-    Γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών -με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δυο μήνες- και για τον πατέρα και για τη μητέρα για κάθε παιδί.

-    Δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασία ή μερική απασχόληση, ανάλογα με την περίπτωση) για γονείς παιδιών ηλικίας έως και 12 ετών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top