Απολύσεις: Πότε θα θεωρούνται άκυρες - Τι αποζημίωση προβλέπεται

Πότε δικαιούται έξτρα αποζημίωση ο απολυμένος

«Είναι απαρχαιωμένη η εργασιακή νομοθεσία. Είναι 40 ετών, υπάρχει έλλειψη προσαρμογής στις εξελίξεις», είπε ο υπουργός Εργασίας, παρουσιάζοντας το εργασιακό νομοσχέδιο

Ακόμη μεγαλύτερη γίνεται η λίστα με τις περιπτώσεις, που η απόλυση ενός εργαζόμενου κυρήσσεται άκυρη, με το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Όπως τόνισε, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, όλες οι περιπτώσεις ακυρότητας της απόλυσης, που ισχύουν σήμερα (όπως πχ. απόλυση λόγω δυσμενούς διάκρισης για φύλο, ηλικία σεξουαλικό προσανατολισμό, παραμένουν ως έχουν. 

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε 8ωρη εργασία, υπερωρίες, Κυριακές

«Δίπλα σε αυτούς τους λόγους που υφίστανται, προστίθενται κι άλλοι. Διευρύνουμε τη λίστα των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης, που σημαίνει ότι θα επιστρέφει ο απολυόμενος στην εργασία του και θα καταβάλλονται οι μισθοί μέχρι την επαναπρόσληψή του», τόνισε ο υπουργός.

Εργασιακό νομοσχέδιο: Οι 10 μεγάλες αλλαγές που φέρνει 

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα απαγορεύεται η απόλυση όταν γίνεται επειδή ο εργαζόμενος άσκησε οποιοδήποτε νόμιμο δικαίωμά του (σημειώνεται πως μέχρι σήμερα η εν λόγω επαναπρόσληψη ήταν στην κρίση του δικαστηρίου).

Παράλληλα, προστίθενται στον κατάλογο των άκυρων απολύσεων οι απολύσεις που αφορούν:

•    Άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης

•    Πατέρα νεογεννηθέντος τέκνου μέχρι 6 μηνών, όσα παιδιά και εάν υπάρχουν στην οικογένεια

•    Εργαζομένων, που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια•    Εργαζομένων, που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας

•    Τηλεργαζομένων, που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης.

Πότε δικαιούται έξτρα αποζημίωση ο απολυμένος

Παράλληλα,το νομοσχέδιο προβλέπει έξτρα αποζημίωση ως εναλλακτική λύση, αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, για τους μισθωτούς σε περίπτωση που η απόλυσή τους μπορεί να κριθεί άκυρη από τα δικαστήρια. 

Η πρόσθετη αποζημίωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τις αποδοχές 3 μηνών, ούτε μεγαλύτερη από το διπλάσιο της νόμιμης αποζημίωσης.

Έτσι, στις περιπτώσεις αυτές ο εργαζόμενος μπορεί να εισπράξει συνολικά έως και το τριπλάσιο της νόμιμης αποζημίωσης (κανονική αποζημίωση συν πρόσθετη)

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top