Ετήσια θερινή άδεια: Τι αλλάζει με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Έως πότε θα μπορείτε να την πάρετε

«Είναι απαρχαιωμένη η εργασιακή νομοθεσία. Είναι 40 ετών, υπάρχει έλλειψη προσαρμογής στις εξελίξεις», είπε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας το εργασιακό νομοσχέδιο

Αλλαγές και στην άδειες αναψυχής φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, οι άδειες θα μπορούν πλέον να χορηγούνται έως τις 31 Μαρτίου του επόμενους έτους.

Απάντηση Χατζηδάκη στον Τσίπρα: Ακόμα και τα fake news είναι πιο αστεία

Με το σημερινό καθεστώς, οι άδειες ενός έτους έπρεπε να εξαντλούνται έως τις 31 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους.

Παράδειγμα: Με το ισχύον καθεστώς, ένας εργαζόμενος, που δικαιούται 25 μέρες άδειας αναψυχής το 2021, θα πρέπει να τις πάρει όλες έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 Με τον νέο νόμο, θα μπορεί να πάρει – για παράδειγμα – 20 μέρες εντός του 2021 και τις υπόλοιπες 5 μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2022.

Κωστής Χατζηδάκης για νέο εργασιακό: Βάση το 8ωρο - Τι ισχύει για υπερωρίες

Διαψεύδει για έως 13 ώρες εργασίας την ημέρα με υπερωρίες το υπουργείο

Όσον αφορά την καλοκαιρινή άδεια, ορίζεται πως πρέπει να χορηγείται έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ψηφιακή κάρτα: Ο εργαζόμενος θα δηλώνει το ωράριο από κινητό ή table

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως το ήμισυ τουλάχιστον των κατ΄ έτος, εν εκάστη επιχειρήσει, δικαιουμένων άδειας δέον να ικανοποιούνται εντός του από 1ης Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου χρονικού διαστήματος».

Τι θα γίνει με τις άδειες του 2020

Μπερδεμένη είναι η κατάσταση, όσον αφορά τις άδειες του 2020, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας.

Οι αλλεπάλληλες αναστολές σύμβασης των εργαζομένων κατά τη διάρκεια των lockdown, απέτρεψαν τη χορήγηση της ετήσιας άδειας αναψυχής του 2020.

Απολύσεις: Πότε θα θεωρούνται άκυρες - Τι αποζημίωση προβλέπεται

Με απόφασή του, το υπουργείο Εργασίας έχει ορίσει πως η άδεια του 2020 πρέπει να δοθεί έως τις 30 Ιουνίου 2021, σε διαφορετική περίπτωση η άδεια πρέπει να καταβληθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει να παραταθεί το δικαίωμα λήψης της ετήσιας άδειας του 2020 και μετά την 30η Ιουνίου 2021, που έληγε η αρχική παράταση λόγω των αναστολών εργασίας και των lockdown.

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε ωράριο, υπερωρίες και απολύσεις

Η παράταση θα αφορά τους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από το Μάρτιο του 2020 και συνεχίζει να τελεί σε αναστολή αδιαλείπτως ή κατά διαστήματα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 και το σύνολο ή το υπόλοιπο των δικαιούμενων ημερών της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top