Μητσοτάκης – Ερντογάν: Πρόσωπο με πρόσωπο στις Βρυξέλλες με ανοικτή ατζέντα

Χωρίς υπουργούς και συμβούλους οι δύο ηγέτες

 

Με στόχο ένα πρώτο βήμα προς την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία συναντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν χωρίς την παρουσία υπουργών και συμβούλων, μόνο με τους δύο διερμηνείς παρόντες.

Οι προσδοκίες της Αθήνας είναι χαμηλές, ωστόσο θεωρείται κρίσιμο να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα, παρά τις διαφορές.

Κ. Μητσοτάκης: Το πρόγραμμά του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια θετική ατζέντα, αλλά κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, για να χρησιμοποιήσω τις φράσεις που περιλαμβάνονταν στο κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Μαρτίου. Και αυτό, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί και ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και θα σεβαστεί τους όρους που θέτει η ΕΕ, πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», ξεκαθάρισε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, κατά  την έναρξη των εργασιών της υπουργικής συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα.

Μητσοτάκης France 24: «Να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο με την Τουρκία»

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως, πριν τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν θα θέσει στον Ερντογάν και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνομιλία τους αναμένεται να επηρεάσει την ευρύτερη ατμόσφαιρα, αλλά και τη στάση του Τούρκου Προέδρου στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Πέραν της συνάντησης με τον Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, θα έχει την ευκαιρία να συνομλήσει επίσης με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top