Τηλεργασία στο Δημόσιο: Πώς θα λειτουργεί μετά την πανδημία

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των υπαλλήλων

Το νέο καθεστώς τηλεργασίας στο Δημόσιο σε συνθήκες κανονικότητας ρυθμίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στην εξ αποστάσεως εργασία υπάγονται οι μόνιμοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου καθώς και οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί, που ασκούν διοικητικό έργο – εξαιρούνται το υπόλοιπο εκπαιδευτικό προσωπικό και οι εκπαιδευτές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Τηλεργασία: Στο 20% το ποσοστό σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Ειδικότερα, περιλαμβάνουν τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα εκτός αυτής νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, καθώς και τις εκτός αυτής δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς (ΔΕΚΟ). Εξαιρούνται όσοι η φύση της εργασίας τους επιβάλλει τη φυσική παρουσία στην υπηρεσία, καθώς και το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι εκπαιδευτές σε όλες τις δομές κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Η τηλεργασία δεν συνιστά υπηρεσιακή μεταβολή, έχει οικειοθελή χαρακτήρα για εργαζόμενο, μόνιμο υπάλληλο ή ο υπάλληλο αορίστου ή ορισμένου χρόνου στον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των απασχολούμενων με σύμβαση έμμισθης εντολής. Είναι υποχρεωτική, εφόσον το ζητήσει η υπηρεσία σε περίπτωση κινδύνου της δημόσιας υγείας και εκτάκτων συνθηκών, όπως είναι η σημερινή.

Οι μισθοί και τα ωράρια εργασίας δεν επηρεάζονται, καθώς οι τηλεργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους υπαλλήλους που εργάζονται με φυσική παρουσία στο γραφείο.

Η τηλέργασία παρέχεται σε καθορισμένες ημέρες ανά εβδομάδα και δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τις 44 εργάσιμες ημέρες ανά ημερολογιακό έτος – οι 44 ημέρες λαμβάνονται υποχρεωτικά εντός χρονικού διαστήμαστος 3 μηνών. Αποκλείεται η τηλεργασία το διάστημα από τις 15 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top