Μητσοτάκης: Ουσιαστική προσέγγιση με Τουρκία μόνο με τερματισμό προκλήσεων

To μήνυμα του πρωθυπουργού λίγο πριν την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα

Μήνυμα στην Τουρκία δύο 24ωρα πριν την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη χώρα μας, που θα ξεκινήσει με ιδιωτική επίσκεψη την Κυριακή στη Θράκη, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον  πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβολίου, Σαρλ Μισέλ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πώς σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές σχέσεις, η Ανατολική Μεσόγειος είναι ζωτικός χώρος για τα συμφέροντα της ΕΕ.

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Σε ετοιμότητα η Αθήνα για τουρκικές προκλήσεις

«Εξακολουθούμε να εμμένουμε στην κρυστάλινη θέση μας. Ο μόνος τρόπος για προσέγγιση με την Άγκυρα είναι να τερματισμούν οι προκλητικές ενέργειες και η εμπρηστική ρητορική. Μόνο τα δικά της συνετά βήματα είναι εκείνα που θα επιταχύνουν τα ευρωπαικά. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για τις θαλάσσιες ζώνες. Αυτό έχουμε αποφασίσει στα ευρωπαϊκά συμβούλια», σημείωσε.

Μητσοτάκης στη Bild: Τον Ιούλιο όλα θα θυμίζουν φυσιολογικό καλοκαίρι

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η η συμπαράσταση σε Ελλάδα και Κύπρο από την ΕΕ δεν αποτελεί απλά μια αυτονόητη πράξη αλληλεγγύης, αλλά ρητή αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ.

Υπενθυμίσε, μάλιστα, την επίσκεψη του Σαρλ Μισέλ στον Έβρο μαζί με τους αξιωματούχους των άλλων θεσμών τον Μάρτιο του 2020, τονίζοντας τη σημασία που είχε η στήριξη της ΕΕ στην υπεράσπιση των συνόρων της Ελλάδας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη Λιβύη, σημειώνοντας πως «θα πρέπει να εκλείψουν οι εξωτερικές παρεμβάσεις τρίτων, οι οποίες οδηγούν σε αποσταθεροποίηση».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην Λευκορωσία, λέγοντας πως «ταυτόσημες είναι και οι θέσεις μας για τα δραματικά γεγονότα στη Λευκορωσία» για να καταλήξει τονίζοντας ότι «ο κρατικός αυταρχισμός δεν έχει θέση στην ήπειρό μας».

«Η Ευρώπη απέδειξε ότι έχει την εσωτερική δύναμη να αλλάζει»

«Καθώς η έξοδος από την πανδημία είναι πλέον ορατή, γίνονται ορατά και τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας», επισήμανε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

«Εξασφαλίστηκε ενιαίο σύστημα για την προμήθεια και τη διανομή των εμβολίων και τώρα καθιερώνεται το ψηφιακό πιστοποιητικό που καθιερώνει τις μετακινήσεις" συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως σήμερα έγινε και η παρουσίασή του.

Εμβολιασμοί: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους 18-29 ετών  

«Αποτελεί σημαντική ευρωπαϊκή κατάκτηση που έγινε πράξη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Χαίρομαι που η Ελλάδα πρωτοστάτησε σε αυτό. Έχουμε ξεπεράσει τα 5 εκατ. εμβολιασμών και πρωταγωνιστήσαμε στην υλοποίηση του ψηφιακού πιστοποιητικού», συμπλήρωσε.

Μισέλ: Οι προτάσεις Μητσοτάκη είχαν θεμελιώδη επίδραση στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης

Ο Σαρλ Μισέλ, από την πλευρά του, εξέφρασε τη χαρά του για την ανταλλαγή των απόψεων για το μέλλον της Ευρώπης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε «πολύτιμο».

Υπογράμμισε πως η ανθρώπινη εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο σε όλη αυτή την περιπέτεια και πρόσθεσε πως ο δυναμισμός, ο ενθουσιασμός του και οι προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού είχαν θεμελιώδη επίδραση στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.

«Καταφέραμε να δουλέψουμε από κοινού, καταφέρουμε να έχουμε σημαντικές επενδύσεις για να παράξουμε νέα εμβόλια, για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα των εμβολίων και για να ανασχέσουμε αυτό το κύμα της covid-19 και για να ξανανοίξουμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας ώστε η Ευρώπη να είναι στο ύψος των προκλήσεων», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

Αυτό είναι το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid

Αναφερόμενος στο ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, τονίζοντας ότι ήταν κι ο ίδιος από τους πρώτους που το είδαν πριν από μερικούς μήνες κι «από τότε είχαμε συζητήσει πώς θα μπορέσουμε να ξαναβρούμε αυτό το οποίο είναι το θεμέλιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου δηλαδή την ελεύθερη μετακίνηση».

Υποδοχή Μισέλ... από τον Peanut

Φυσικά, από την υποδοχή του Σαρλ Μισέλ στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έλειψε ο πρωθυπουργικός σκύλος, Peanut.

Οι ευχές του Μητσοτάκη στον γιο του – Η φωτογραφία με τον Peanut

O συμπαθέστατος σκυλάκος έδειξε πολύ... θεσμική συμπεριφορά και στάθηκε δίπλα στους δύο πολιτικούς στην είσοδο της πρωθυπουργικής κατοικίας, ποζάροντας μαζί τους για την αναμνηστική φωτογραφία.

Μαξίμου: Ο Peanut… ξεπροβόδισε τη Σέρβα πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος είναι φιλόζωος, έσκυψε και χάιδεψε τον Peanut, που κλέβει τις καρδιές όσων επισκέπτονται το Μέγαρο Μαξίμου.

Δείτε τις φωτογραφίες από την υποδοχή του Σαρλ Μισέλ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Peanut

Μητσοτάκης Peanut Μισέλ  Μητσοτάκης Peanut Μισέλ  Μητσοτάκης Peanut Μισέλ  Μητσοτάκης Peanut Μισέλ  Μητσοτάκης Peanut Μισέλ  Μητσοτάκης Peanut Μισέλ

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top