Επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς οι Υπ. Άμυνας Ελλάδας- Κύπρου - Αιγύπτου

Καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις οι τρεις χώρες 

Στην καταδίκη των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο προχώρησαν πριν από λίγο στη Λευκωσία οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. 

State Department: «Η Τουρκία περιορίζει τα δικαιώματα των μη μουσουλμάνων»

Όπως μετέδωσε από το Πεντάγωνο ο αμυντικός συντάκτης του Star Κώστας Συμεωνίδης, Αθήνα, Κάιρο και Λευκωσία επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά τους ισχυρούς δεσμούς τους, μέσα από την 4η τριμερή συνάντηση των υπουργών Άμυνας που διεξάγεται στην Κύπρο. Οι κύριοι Παναγιωτόπουλος, Πετρίδης και ο Στρατηγός Ζάκι μίλησαν για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. 

Ημέρα Γενοκτονίας Ποντίων: Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα 

Κατήγγειλαν τη συνεχιζόμενη παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας στην περιοχή, κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου και συμφώνησαν να συνεχίσουν και να διευρύνουν την αμυντική τους συνεργασία μέσα από ασκήσεις όπως η «Μέδουσα», στέλνοντας σαφή μηνύματα προς την Τουρκία. 

Τι δήλωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος    

Μετά το πέρας της Τριμερούς Συναντήσεως των Υπουργών, ο Έλληνας Υπουργός δήλωσε τα ακόλουθα:

Τουρκία: Αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

«Κύριοι Υπουργοί,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά να ευρίσκομαι σήμερα στη Λευκωσία, μαζί με τους εκλεκτούς, φίλους και συναδέλφους μου, Υπουργούς Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χαράλαμπο Πετρίδη και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι, για την Τριμερή μας Συνάντηση.

Οι ισχυροί δεσμοί των τριών χωρών μας εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες, αποτελεί δε, κοινό μας όραμα και επιδίωξη η δημιουργία περιβάλλοντος και συνθηκών σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κοινός μας στόχος είναι η υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης, συνεκτικής και ουσιαστικής στρατηγικής συνεργασίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής.

Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και την πρόοδο της συνεργασίας μας στον αμυντικό και αμυντικό-τεχνικό τομέα.

Επιδιώκουμε συστηματικά την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων των χωρών μας, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα μέσα από κοινές ευκαιρίες εκπαίδευσης, αλλά και μέσω διακλαδικών ασκήσεων με αμοιβαίο όφελος.

Με τους εκλεκτούς συναδέλφους Υπουργούς, συζητήσαμε για τις σοβαρές απειλές και προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή. Υπογραμμίσαμε την κοινή μας δέσμευση και αποφασιστικότητα για την ενίσχυση και εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση οιασδήποτε απειλής.

Για μια ακόμα φορά καταδικάζουμε τις παράνομες, προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά καταδικάζουμε και την υπονόμευση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συμφωνήσαμε, επίσης, να διευρύνουμε και εμβαθύνουμε περαιτέρω την, θεσμοποιημένη, πλέον, Τριμερή συνεργασία μας, αποστέλλοντας έτσι, ισχυρά και σαφή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, καθώς επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα συμμετοχής και άλλων χωρών, με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και επιδιώξεις για ένα ειρηνικό μέλλον στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και για την ευημερία των λαών μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αγαπητό φίλο κ. Χαράλαμπο Πετρίδη για τη θερμή υποδοχή και την εγκάρδια φιλοξενία και να τονίσω ότι προσβλέπουμε στην επόμενη Τριμερή μας Συνάντηση το 2022, στην Αίγυπτο, η οποία θα αποτελέσει ένα νέο ορόσημο στη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top