Εμβολιασμός και θρομβώσεις: Τι απάντησε ο Κικίλιας για τα τρία περιστατικά

«Διερευνώνται με διαφάνεια, οι επιστήμονες θα κάνουν τη δουλειά τους»

Για τα τρία περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη μετά τον εμβολιασμό απάντησε στην ερώτηση της συντάκτριας Υγείας του Star, Κατερίνας Παπακωστοπούλου, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Τζανάκης για AstraZeneca: «Η θρόμβωση από κορωνοϊό είναι πολύ πιο πιθανή»

«Εμείς έχουμε αποφασίσει ότι όλα τα θέματα για τον covid – 19 και τον εμβολιασμό αντιμετωπίζονται με διαφάνεια» τόνισε ο Υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα τεράστιο όφελος από τον εμβολιασμό αλλά η ασφάλεια είναι πάνω από όλα. 

«Περιστατικά όπως αυτά διερευνώνται με επιστημονικό τρόπο, από τον αρμόδιο του νοσοκομείου και  τον υπεύθυνο γιατρό που συντάσσουν αμέσως έκθεση που στέλνεται στον ευρωπαϊκό οργανισμό ΕΜΑ» ανέφερε για το ίδιο θέμα ο κ. Κικίλιας παραπέμποντας στα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας.    

«Η πιθανότητα είναι απειροελάχιστη, χρειάζεται επιστημονική δουλειά, χρειάζεται υπομονή σε ό,τι προκύπτει  με εγκυρότητα και επιστημονική δουλειά» δήλωσε σχετικά αλλά διευκρίνισε ότι συμβαίνουν τέτοια επεισόδια σε υπερπολλαπλάσιο επίπεδο από άλλους λόγους, όπως π.χ  αντισυλληπτικά και αλκοόλ, και όχι από εμβολιασμό.  

Για τον ίδιο λόγο ζήτησε η σύγκριση να γίνεται με τους αντίστοιχους κατάλληλους δείκτες ώστε να υπάρχουν τα κατάλληλα αποτελέσματα. 

Εμβολιασμοί με Johnson & Johnson: 28 περιστατικά θρομβώσεων στις ΗΠΑ

Ολόκληρη η ενημέρωση από τον Β. Κικίλια 

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε προηγουμένως κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τον κ. Τσιόδρα, ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος μέχρι χθες, ήταν 2.040 επιβεβαιωμένα κρούσματα τη μέρα.

Η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι τα 39 έτη, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από τα 40 έτη.

Αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρουσιάζουν τα κρούσματα στις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Ο δείκτης θετικότητας έχει υποχωρήσει σταθερά κάτω από το 4% και την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται στο 3,8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα σήμερα στη χώρα είναι 21.136.

Περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έχουν οι Περιφέρειες, Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, αύξηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα παρουσίασαν οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης και Ηπείρου.


Τουρισμός

 

Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και είναι συνυφασμένος με την ίδια τη ζωή των Ελλήνων.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» ανοίγει τη χώρα στον κόσμο με ασφάλεια.

Γι’ αυτό με ταχείς ρυθμούς προχωρά ο εμβολιασμός τόσο των μονίμων κατοίκων των νησιών μας, όσο και των εποχικών εργαζόμενων στον τουρισμό.

Αυτός είναι και ο λόγος που στρατηγικά επιλέξαμε να διαθέσουμε εκεί το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ώστε η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» να προχωρήσει με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς. Και για αυτό τον λόγο, ανοίγουμε και επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές στα νησιά μας.

Θέλω εδώ ως Υπουργός Υγείας να επαναλάβω τα λόγια του Πρωθυπουργού. Δεν πρόκειται να κάνουμε κανέναν συμβιβασμό σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Υγεία και την ασφάλεια, καθώς θα καλωσορίζουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τους ανθρώπους εκείνους που θα επιλέξουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους.  

Γιατί είναι σαφές ότι η πορεία του τουρισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ως Υπουργείο Υγείας θέλουμε να προστατεύσουμε τόσο τους κατοίκους των νησιών μας, όσο και τους τουρίστες.

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των Υγειονομικών Δομών στη νησιωτική χώρα.

Φέτος μάλιστα είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι, καθώς εκτός από το «όπλο» των εμβολιασμών, έχουμε ενισχύσει τις δομές στα νησιά μας με περισσότερες προσλήψεις, με πολλαπλάσιες δυνατότητες testing, αλλά και πολύ περισσότερες δυνατότητες διακομιδών και αεροδιακομιδών, εάν και εφόσον χρειαστεί.

Εμβολιασμοί

Από την αρχή της Επιχείρησης «Ελευθερία» και μέχρι σήμερα το μεσημέρι, έχουν πραγματοποιηθεί 4.554.868 εμβολιασμοί.

Σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 4.615.000 εμβολιασμούς, αλλά και το 1,7 εκατομμύρια συμπολιτών μας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Ενώ την Παρασκευή θα περάσουμε τα 3 εκατομμύρια συμπολιτών μας που θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση.

Να τονίσω ότι κλείνουμε δύο εβδομάδες που ξεπερνάμε καθημερινά τους 103.000 εμβολιασμούς, μια δυναμική που θα αυξάνεται συνεχώς και θα κορυφωθεί το μήνα Ιούνιο.

Κάτι που ξεκάθαρα αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο των  εμβολιασμών ανά 100 κατοίκους, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data. (πάνω από εμάς μόνο Μάλτα, Κύπρος και Λουξεμβούργο)

Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, η Ελλάδα με 16,1% είναι στην 5η θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top