Δένδιας προς Τουρκία: Να υπάρξει ειλικρίνεια και αποφυγή προκλήσεων

    Τι δήλωσε μετά την ενημέρωση των κομμάτων για τα ζητήματα εξωτερικής πο

Νίκος Δένδιας

Η ειλικρίνεια και η αποφυγή προκλήσεων από την Τουρκία είναι απαραίτητο στοιχείο για την αποκλιμάκωση διαμήνυσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσε για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.  

Δένδιας: Να πεισθεί η Τουρκία από τις ΗΠΑ για το Δίκαιο της Θάλασσας

O κ. Δένδιας δήλωσε συγκεκριμένα: 

Κυπριακό- Δένδιας: Δε βρέθηκε κοινό έδαφος λόγω της τουρκοκυπριακής πλευράς

«Στο πλαίσιο των τακτικών επαφών με τους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, επί τη βάσει της εντολής του Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη,  είχα σήμερα μια σειρά συναντήσεων με όλα τα κόμματα.

Αναφέρθηκα καταρχήν στη σημασία των συναντήσεων που είχα στην Άγκυρα.

Ως γνωστόν, η Ελλάδα επιθυμεί την αποκλιμάκωση και την ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία. Όμως, η ειλικρίνεια και η αποφυγή προκλήσεων είναι  απαραίτητο στοιχείο αυτής της  προσπάθειας. Και βέβαια, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί τμήμα του Διεθνούς Δικαίου.

Επεσήμανα, επίσης, ότι υπάρχει πρόσκληση προς τον Τούρκο ομόλογό μου να επισκεφθεί την Αθήνα σε ανταπόδοση της δικής μου επίσκεψης στην Άγκυρα.

Αναφέρθηκα στη συνέχεια στα αποτελέσματα της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό στην Γενεύη, η οποία, δυστυχώς, κατέληξε σε αδιέξοδο εξαιτίας της τουρκο-κυπριακής και της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Τόνισα, για άλλη μία φορά, ότι κάθε προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να διεξάγεται μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσπαθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον συνάδελφό μου Νίκο Χριστοδουλίδη, για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό». 

Δένδιας Vs Τσαβούσογλου: Η ανατομία της σύγκρουσης και οι «καυτές» ατάκες  

Τι δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση με τον Ν. Δένδια   

Οι δραματικές εξελίξεις στην περιοχή, στην Παλαιστίνη, δείχνουν πόσο σημαντική είναι μια ενεργητική εξωτερική πολιτική αρχών,  δήλωσε από την πλευρά του  ο τομεάρχης Εξωτερικων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών/ 

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η συζήτηση με τον κ. Δλενδια κάλυψε κυρίως τα θέματα της ελληνοτουρκικής διαφοράς και του Κυπριακού και υπογράμμισε ότι «θεωρούμε ότι πρέπει να έχουμε μια ενεργητικότερη εμμονή στα ουσιαστικά σημεία του διαλόγου» και εξέφρασε τη διαφωνία του με την άποψη ότι η βασική μας επικοινωνία με την Τουρκία πρέπει να είναι σε ελάσσονα θέματα, όπως είναι τα οικονομικά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top