Δένδιας Vs Τσαβούσογλου: Η ανατομία της σύγκρουσης και οι «καυτές» ατάκες  

Το θερμό επεισόδιο των δύο Υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα  

Η ανάλυση της σύγκρουσης Δένδια - Τσαβούσογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star από τον Πέτρο Μποτσαράκο

Ιστορικό χαρακτήρα προσλαμβάνει η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, αφού έθεσε για πρώτα φορά δημόσια και μέσα στην Τουρκία  όλες τις ελληνικές θέσεις για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της γείτονος.

H συνάντηση Δένδια Τσαβούσογλου στην Άγκυρα

Η συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου στην Άγκυρα 

«Ξύλο» Δένδια στον Τσαβούσογλου για τις τουρκικές προκλήσεις!

Το πλούσιο παρασκήνιο και τα κορυφαία στιγμιότυπα  από το θερμό επεισόδιο Δένδια Τσαβούσογλου ανέλυσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Πέτρος Μποτσαράκος.

TO ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ Ν.ΔΕΝΔΙΑ-Μ.ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

O  Νίκος Δένδιας ύψωσε το δάχτυλο μέσα στην Αγκυρα και μίλησε έξω από τα δόντια στον Τσαβούσογλου που παρακολουθούσε αποσβολωμένος.

«Η Τουρκία έχει παραβιάσει τα ίδια τα δικαιώματα κυριαρχίας της Ελλάδας. Έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος Mevlüt. Πάνω από ελληνικό έδαφος. Δεν υπάρχει καμία διάταξη δικαίου που να επιτρέπει πτήση πάνω από το ελληνικό έδαφος. Δεν μιλάω για τη θάλασσα» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, με τον Μ. Τσαβούσογλου να απαντά:  «Αυτό δεν είναι δυνατόν να τα αποδεχτούμε».

«Η Τουρκία έχει παραβιάσει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας» πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να απαντά και πάλι:  

«Ο Νίκος Δένδιας στην ομιλία που έκανε, εξέφρασε άκρως απαράδεκτες για τη χώρα μου κατηγορίες» 

Δένδιας – Ερντογάν: Το μήνυμα από τον Μητσοτάκη στον Τούρκο Πρόεδρο

 ΠΑΓΩΣΕ Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΙΠΕ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αιφνιδιάστηκε. Δεν μπορούσε να κρύψει την ενόχληση του  και προσπάθησε εναγωνίως να απαντήσει αλλά δεν έβρισκε επιχειρήματα.

Δένδιας Τσαβούσογλου δηλώσεις

Οι δηλώσεις Δένδια - Τσαβούσογλου στην Άγκυρα 

«Δε νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που τα ακούτε. Και θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αν περιμένατε, αγαπητέ μου Mevlüt, να μην τα πω εδώ στην Άγκυρα. Δηλαδή να έρθω εδώ στην Άγκυρα και να παρουσιάσω τα πράγματα σαν να μην έχει συμβεί τίποτε στο Αιγαίο και σαν να μην έχει συμβεί τίποτε στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, με τον ομόλογό του να απαντά «πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον καβγά με αυτόν τον τρόπο ή αν θα προσπαθήσουμε  να βρούμε κάποιες λύσεις» για να ακολουθήσει νέο πινγκ – πονγκ:   

Δένδιας: «Αυτό θα επιτευχθεί Μεβλούτ αν αντιληφθείτε τις δικές μας θέσεις και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ».

Τσαβούσογλου: «Αν συνεχίσουμε έτσι  όμως  δεν θα μπορέσουμε τελικά  να επιλύσουμε τις διαφορές  μεταξύ μας».

Δένδιας: «Να μην οδηγηθούμε σε έναν ατέρμονο διάλογο επί αυτών, επί των οποίων ξέρουμε ότι διαφωνούμε. Αλλιώς θα χαλάσει αυτό το οποίο επιχειρήσαμε να δημιουργήσουμε σήμερα, μετά την εξαιρετική συνάντηση με τον Πρόεδρο Erdoğan.»

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

 «Κατάφερε να σκοράρει, έθεσε ξεκάθαρα τις  κόκκινες γραμμές και έστειλε ένα μήνυμα στην άγκυρα για το τι μπορεί η Ελλάδα να συζητήσει και σε ένα μέρος του ελληνικού πολίτικου συστηματος που έχει άλλη άποψη για τις εθνικές θέσεις» σχολίασε ο έμπειρος διπλωματικός συντάκτης Σταύρος Λυγερός.    

Ο σχεδιασμός ήταν να κάνουν οι δυο υπουργοί από μία δήλωση χωρίς ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.
Μετά τη σκληρή  τοποθέτηση του Νίκου Δένδια ο Τσαβούσογλου προσπάθησε να  δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για την τουρκική παραβατικότητα και οι παρατρεχάμενοι του  προσπάθησαν μάταια να αποτρέψουν μια νέα απάντηση Δένδια.

«Το πρόγραμμα των δύο υπουργών περατώθηκε, σας ευχαριστούμε πολύ» ακούσθηκε να λένε στους δημοσιογράφους για να υπάρξει γύρος με αιχμές μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ: 

Δένδιας: «Όχι. Με συγχωρείτε…»

Τσαβούσογλου: «Παρακαλώ, μιλήστε ελεύθερα…» 

Δένδιας: «Ευχαριστώ, αγαπητέ μου Mevlüt, που μου επιτρέπεις να απαντήσω. Φαντάζομαι οι συνεργάτες σου είναι «βασιλικότεροι του βασιλέως» και θα προτιμούσαν να μην το κάνω, αλλά δε γίνεται».

Τσαβούσογλου:  Φυσικά η Τουρκία είναι ελεύθερη χώρα και ο καθένας μπορεί να εκφράσει ελεύθερα την άποψη του…

«ΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ» ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΟΝ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Οι συνεργάτες των υπουργών και οι δημοσιογράφοι εμβρόντητοι παρακολουθούσαν ένα πινγκ - πονγκ αντιπαράθεσης που κράτησε πάνω από μισή ώρα. Όλα βέβαια ξεκίνησαν εξαιτίας του Τσαβούσογλου που προκάλεσε μιλώντας για τουρκική μειονότητα.

Οι σχετικές ατάκες ήταν: 

Τσαβούσογλου: «Εσείς τους Τούρκους που λένε ότι "είμαι Τούρκος" τους λέτε πως "όχι δεν είσαι Τούρκος αλλά μόνο μουσουλμάνος"  και αυτό δεν είναι ούτε ανθρώπινο ούτε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Δένδιας: «Για τη μειονότητα υπάρχει η Λωζάννη που το λέει και την έχει υπογράψει η Τουρκία και είτε αρέσει είτε όχι η Λωζάνη θα συνεχίσει να ισχύει»  

Τσαβούσογλου: «Η Συνθήκη της Λωζάννης μιλά και για την αποστρατικοποίηση νησιών που έχετε στρατικοποιήσει. Στο Αιγαίο υπάρχει και το ζήτημα του εναέριου χώρου».

Δένδιας: «Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Τα 6 έως 10 μίλια στον αέρα και τη θάλασσα, αν θυμάμαι καλά, ξεκινάνε το 1930. Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά το 1975. Μετά από 50 χρόνια, μετά από μισό αιώνα».

Ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός οχολίασε για τη συγκεκριμένη αντιπαράθεση: «Ο υπουργός εξωτερικών ήταν ικανός να πει τις ελληνικές θέσεις μέσα στην Τουρκία χωρίς να κάνει κανέναν συμβιβασμό: Αποστρατικοποίηση, casus belli, Aιγαίο κλπ. Επιτέλους ακούσαμε μια εθνική Ελλάδας».

Σε όλη την διάρκεια ο Νίκος Δένδιας ήταν ψύχραιμος, αιχμηρός αλλά και με χιούμορ: «Ελπίζω λόγω της διαφωνίας μας να μην ακυρώσεις το δείπνο γιατί πεινάω εξαιρετικά». 

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΙΦΤΑΡ

Φεύγοντας από την αίθουσα των δηλώσεων  για το δείπνο ο Τσαβούσογλου σήκωσε ψηλά τα χέρια σα να προσπαθούσε  να αποποιηθεί την ευθύνη για όσα έγιναν. Στο δείπνο Ιφτάρ όπως λέγεται λόγω του ραμαζανιού  δεν υπήρξαν εντάσεις. Αλλά σίγουρα δεν το απόλαυσαν παρότι το μενού ήταν πλούσιο: 

Δένδιας – Τσαβούσογλου: Μπακλαβάς και τυρόπιτα μετά το επεισόδιο

-Με πιάτο Ιφταρ – με μεζέδες
-Τυρόπιτα με μαλακό φύλλο
-Λαβράκι στη σχάρα
- Μπακλαβά και σιμιγδαλένιο χαλβα

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΔΕΝΔΙΑ

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε λεπτομερώς σε συνάντηση μιας ώρας από τον υπουργό εξωτερικών και εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τον τρόπο που χειρίστηκε μια δύσκολη συζήτηση.  

Στον Μητσοτάκη ο Δένδιας: Ικανοποίηση για τους χειρισμούς του ΥΠΕΞ

Άλλωστε  όπως επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικές αλλά και διπλωματικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει ρητή εντολή  στον Νίκο Δένδια  πριν την συνάντηση με τον Τσαβούσογλου αν προκληθεί να απαντήσει αναλόγως.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top