Κικίλιας: Δεν τελειώνει η μάχη μέχρι να μη νοσηλεύεται κανείς από κορωνοϊό

Παρακαταθήκη για το ΕΣΥ η επιχείρηση « Ελευθερία» και ο εμβολιασμός

Βασίλης Κικίλιας Delphi Forum

Δεν τελειώνει η μάχη μέχρι να μη νοσηλεύεται κανείς από κορωνοϊό διαμήνυσε  σήμερα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας,κατά την ομιλία του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Μητσοτάκης: Δεν τελειώσαμε με την πανδημία  

«Είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε, μετά την κρίση της πανδημίας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας του 21ου αιώνα, συνέχισε και τόνισε: «Αυτό είναι κατ' εμέ το χρέος όλων όσοι μετείχαμε σε αυτή τη μάχη, που θυμίζω ότι δεν έχει τελειώσει- και δεν θα τελειώσει μέχρι να δηλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο το 0 (μηδέν) στην ημερήσια αναφορά νοσηλευομένων σε απλές κλίνες και ΜΕΘ και θανάτων από την CΟVID-19» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.  

«Είμαι βέβαιος ότι με τη λήξη του συναγερμού και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, με αυτά πλέον τα δεδομένα, κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, υπερεθνικές δομές, επιστημονική κοινότητα και θεσμοί θα επανεξετάσουμε, όχι από μηδενική αλλά από βάση εκκίνησης, σχέδια που θα περιλαμβάνουν τέτοιου είδους κρίσεις, υγειονομικές κρίσεις της τεράστιας κλίμακας που αυτή τη στιγμή βιώνουμε», επισήμανε επίσης κατά την ομιλία του στο 6ο Delphi Forum. 

Κικίλιας: Η επόμενη σχολική χρονιά θα μας βρει με εμβολιασμό μαθητών

Ο Υπουργός Υγείας έκανε ειδική αναφορά σε τρία σημεία που όπως είπε έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και ενδιαφέρον, καθώς είναι ενδεικτικά για την διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα και έχουν ενδιαφέρον για την επόμενη ημέρα. 

Το πρώτο -είπε- είναι ότι το ΕΣΥ, μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, βαθιά ύφεση και μέτρα λιτότητας, ήταν από κάθε άποψη ένα αδύναμο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Υποδομές, τόσο κτιριακά όσο και σε εξοπλισμό σύγχρονων μηχανημάτων, όπως και ανθρώπινο δυναμικό ως προς την επάρκεια του αριθμού ιατρών και κυρίως νοσηλευτών, υπολείπονταν του ευρωπαϊκού μέσου όρου. «Αυτό το Σύστημα Υγείας, ενισχύθηκε όσο ποτέ άλλοτε και ενάντια σε κάθε πρόβλεψη επέδειξε εξαιρετική αντοχή, πολύ μεγαλύτερη από κραταιά συστήματα Υγείας άλλων χωρών», τόνισε ο υπουργός Υγείας και συνέχισε με το δεύτερο σημείο, τονίζοντας πως «η ελληνική κοινωνία επέδειξε μια αξιοσημείωτη ωριμότητα και αντοχή όλους αυτούς τους μήνες, από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ενώ λειτούργησαν εντυπωσιακά, κατά τη γνώμη μου, και η κοινωνική συνείδηση και η αλληλεγγύη των γενεών»

Το τρίτο σημείο αφορά, όπως είπε ο Β.Κικίλιας, το μάχιμο ανθρώπινο δυναμικό. «Οι γιατροί οι νοσηλευτές τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, οι καθαρίστριες, οι τραπεζοκόμοι το διοικητικό προσωπικό όλων των νοσοκομείων που ορίστηκαν στην αρχή ως νοσοκομεία αναφοράς COVID, αλλά και όλοι όσοι προσέφεραν στα άλλα νοσοκομεία μας που πιέστηκαν ασφυκτικά σε αυτή τη μάχη, πολέμησαν και πολεμούν όχι σαν ήρωες αλλά σαν Έλληνες, για να θυμηθούμε την φερόμενη ως φράση του Ουίνστον Τσώρτσιλ». 

«Είναι πολυπαραγοντική η εξήγηση τού πώς μια χώρα σαν την Ελλάδα στάθηκε όρθια, παρότι με βαριές απώλειες στο τρίτο κύμα», τόνισε ο υπουργός Υγείας προσθέτοντας πως «οι σκέψεις μου πάντα είναι σ' αυτούς που έφυγαν, σ' αυτούς που χάσαμε στην πανδημία». 

Ήταν μια πολύ δύσκολη μάχη όπως τη χαρακτήρισε. «Στη διαχείριση κρίσης αυτών των πρώτων μηνών, θυμίζω, δεν βρίσκαμε ούτε γάντια για τους υγειονομικούς μας, ούτε μάσκες, ούτε αναπνευστήρες, φοβόμασταν ότι την επόμενη εβδομάδα μπορεί κι εμείς να ακολουθήσουμε την Ιταλία, που ιχνηλατούσαμε τα κρούσματα ένα- ένα. Από τότε λοιπόν έως σήμερα που διαφαίνεται το τέλος της κρίσης με το εμβολιαστικό πρόγραμμα “ Ελευθερία”, μπορώ να πω με μεγάλη βεβαιότητα, ότι οι σωστές αποφάσεις τις κρίσιμες στιγμές ήταν ο κανόνας και οι λανθασμένες οι ελάχιστες εξαιρέσεις», επισήμανε.

Οι σωστές έγκαιρες αποφάσεις πάρθηκαν με στενή και σταθερή συνεργασία επιστημόνων και πολιτικών, ενώ υλοποιήθηκαν αποτελεσματικά από τους δημόσιους λειτουργούς και το προσωπικό, όχι μόνον του υπουργείου Υγείας που έχει την πρώτη ευθύνη, αλλά και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Πολιτικής Προστασίας, όπως και του Ψηφιακής Διακυβέρνησης που συνεργάστηκαν μαζί μας, προσέθεσε ο Β .Κικίλιας. 

Η παρακαταθήκη για το ΕΣΥ από την επιχείρηση « Ελευθερία» και τον εμβολιασμό

  
Για την επιχείρηση « Ελευθερία» ανέφερε ε ότι είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία που θα μείνει ως παρακαταθήκη καθώς «τα ραντεβού προγραμματίζονται και καθορίζονται ηλεκτρονικά στο emvolio.gov.gr, οι πολίτες ειδοποιούνται με e-mail και πολλαπλά sms, στα εμβολιαστικά κέντρα επικρατεί απόλυτη τάξη χωρίς ουρές και ταλαιπωρία, ενώ το προσωπικό, νοσηλευτές και γιατροί, εξυπηρετούν με ομολογουμένως άψογο τρόπο τους πολίτες». 

Οι κομβικές αλλαγές που έχει ανάγκη η τόπος συνεχίστηκαν και μέσα στην πανδημία, κατέληξε ο υπουργός Υγειάς, αναφερόμενος στο 5ετές Εθνικό Σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, η χρηματοδότηση του οποίου θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τον τακτικό Προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ και τον Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης. 

Αναφερόμενος στη χρησιμότητα αυτού του σχεδίου είπε: «Εφαρμόζουμε πολιτικές Δημόσιας Υγείας που έχουν να κάνουν με προσυμπτωματικό έλεγχο, με screening. Ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις βασικές νόσους που προκαλούν επικίνδυνες για τον οργανισμό παθήσεις, όπως οι καρδιοπάθειες, τα νεοπλάσματα, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης. Βάζουμε λοιπόν την Πρόληψη στο επίκεντρο. Και επιπλέον δίνουμε τη δυνατότητα να μη χρειάζεται ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού να φτάσει μετά στα νοσοκομεία μας για περίθαλψη ασθενειών πολλές φορές και σε προχωρημένο στάδιο και με πολύ μεγάλο ψυχικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος». 

Κικίλιας: Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 30-44 στο τέλος Μαΐου

Επίσης αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τα δίκτυα Υγείας, την on line διασύνδεση των νοσοκομείων και τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, την ενεργειακή και κτιριακή αναβάθμιση των νοσοκομείων και τη δωρεά των Ελλήνων Εφοπλιστών και άλλων, για την ανακαίνιση χώρων υγιεινής και την τοποθέτηση νέων κλινοσκεπασμάτων.

Τέλος, μίλησε και για τα κίνητρα προς τους υγειονομικούς για να στελεχώσουν τις πιο απομακρυσμένες δομές υγείας στις άγονες περιοχές της χώρας. «Έρχεται νομοσχέδιο που προβλέπει και δίνει λύση σε ένα καίριο, πολύ σημαντικό πρόβλημα δεκαετιών που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, στελεχώνοντας μέχρι και την τελευταία δομή υγείας σε κάθε νησί ή παραμεθόρια περιοχή», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top