Άνοιγμα σχολείων: Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για «ανεμελιά» 

Τι είπε και η Γεννηματά στο προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας 

Οι δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα και Φώφης Φεννηματά μετά τη συζήτηση με το προεδρείο της  Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ)   

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας - με αφορμή το σημερινό άνοιγμα των σχολείων -  την οποία κατηγόρησε για «ανεμελιά» στο ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας στην εκπαίδευση,  κατά τη σύσκεψη που είχε με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ). 

Αλέξης Τσίπρας με Διδασκαλική Ομοσπονδία

Ο Αλέξης Τσίπρας στη σύσκεψη με την Ομοσπονδία των Δασκάλων

Τσίπρας «Άνοιξε η πλατφόρμα για το Astrazeneca για να ξεστοκάρουμε»

«Αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας επιδεικνύουν μια τρομακτική ανεμελιά στο να προτάξουν παρεμβάσεις και λύσεις για την προστασία και των μαθητών και των εκπαιδευτικών», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας στη σύσκεψη με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, σημειώνοντας ότι «τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν χωρίς να έχει γίνει τίποτα στο μεσοδιάστημα που να δημιουργεί μια αίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι ένα συλλογικό συμπέρασμα που πρέπει να εξαχθεί και ένα μήνυμα που πρέπει να ληφθεί είναι ότι «η πανδημία μας αναγκάζει να ξαναδούμε πράγματα που τα θεωρούσαμε παρωχημένα ή είχαμε παραμελήσει, ο δημόσιος χώρος, το ΕΣΥ και το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα». Υπογράμμισε ότι «ουσιαστικές παρεμβάσεις, ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος πρέπει να είναι η σύγχρονη απάντηση και όχι πολιτικές που κατακερματίζουν την εργασία, τα δημόσια αγαθά, την παιδεία, την υγεία και ούτε μπορούν να λυθούν διαρκώς με αναπληρωτές και με προγράμματα που δεν λειτουργούν».

Σχολεία: 10 χρήσιμες ερωτήσεις- απαντήσεις από το υπουργείο Παιδείας

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «πρέπει να υπάρξει άμεσα μια διαδικασία δρομολόγησης προσλήψεων στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση». «Η εκτίμηση που έχουμε με βάση τον αριθμό των συνταξιοδοτούμενων εκπαιδευτικών είναι ότι αν δεν υπάρξει ένα σοβαρό πρόγραμμα τουλάχιστον 15.000 προσλήψεων το επόμενο διάστημα σχεδόν το 1/3 των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια την επόμενη χρονιά θα πρέπει να είναι αναπληρωτές. Δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι κανένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει ένα πρόγραμμα 5.000 + 5.000 για το 2020 και το 2021, «δεν προχώρησε ή προχώρησε καθυστερημένα, προφανώς με τα δεδομένα που έχουν προκύψει ούτε αυτό το πρόγραμμα θα ήταν επαρκές». «Χρειάζεται μια άλλη οπτική συνολικά για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας», είπε.

Ζήτημα για τα προσωπικά δεδομένα έθεσε ο Α. Τσίπρας 

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της ΕΕ με τον περισσότερο χρόνο με κλειστά σχολεία φέτος και ότι όχι μόνο ανοίγουν όπως έκλεισαν, όπως είπε, αλλά και «με αυξημένο τον ανώτατο αριθμό μαθητών στις τάξεις του δημοτικού -λόγω της καλοκαιρινής νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και με μοναδικό όπλο τα self test που είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αλλά απολύτως συμπληρωματικό δεδομένου ότι δεν έχουν και πολύ υψηλή ευαισθησία». «Είχαμε καταθέσει κι εμείς, κι εσείς, αλλά και ειδικοί για τα θέματα αντιμετώπισης της πανδημίας, προτάσεις δεν εισακούστηκαν, αραίωση τμημάτων, εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων, προσλήψεις εκπαιδευτικών όπως έχουν γίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, κατά προτεραιότητα σε όλες τις βαθμίδες, θα έπρεπε να είναι ένα μέλημα της κυβέρνησης «που δεν έγινε». «Επιδεικνύουν και εξαιρετική επιδεξιότητα στο να προωθούν συμβάσεις με εταιρείες όπως η Cisco για την τηλεκπαίδευση, που πέρα από το ότι επιβαρύνουν το δημόσιο ταμείο δημιουργούν και πολύ μεγάλα ερωτηματικά σε σχέση με τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων», είπε για την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας.

Κριτική και από Γεννηματά στην κυβέρνηση με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων

Κριτική άσκησε στην κυβέρνηση με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων και  η πρόεδρος του  ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σε τηλεδιάσκεψη με  τη ΔΟΕ. 

«Ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση απέτυχε να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Επέτρεψε τον συνωστισμό στις τάξεις, κινήθηκε χωρίς σχέδιο για την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση (που λειτούργησε μόνο χάρις στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών), ενώ και οι υποδομές της παραμένουν σε πολλά σχολεία προβληματικές» ανάφερε η κυρία Γεννηματά, η οποία πρόσθεσε: 

«Τώρα τα σχολεία ανοίγουν όπως ακριβώς έκλεισαν. Με τον ίδιο αριθμό μαθητών στις τάξεις, μια και δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για την αποσυμφόρηση από τον συνωστισμό. Ενώ η μόνη μέριμνα για την ασφαλή λειτουργία, επαφίεται στους μαθητές και τις οικογένειές τους. Χρήσιμα είναι τα self tests αλλά είναι ανεπίτρεπτο το κράτος να απουσιάζει στα θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας και να μεταφέρει όλη την ευθύνη του στους πολίτες».  

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε επίσης ότι πέραν των self tests για εκπαιδευτικούς- μαθητές, είναι αναγκαίο ο ΕΟΔΥ να προχωρήσει σε δειγματοληπτικά και περιοδικά rapid tests.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top