Mητσοτάκης: Άψογος ο χειρισμός Δένδια στο επεισόδιο με Τσαβούσογλου

«Θα συναντήσω τον Ερντογάν, δεν ξέρω ακόμα πότε, αλλά δε θα αργήσει»  

Άψογο χαρακτήρισε τον χειρισμό του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, στο γνωστό «θερμό επεισόδιο» με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσσογλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ.   

Δένδιας - Τσαβούσογλου: Οι ατάκες που ενόχλησαν – Τι έγινε στο δείπνο

«Ο χειρισμός του κυρίου Δένδια υπήρξε άψογος. Γιατί υπήρξε άψογος; Μην σταθείτε μόνο στην αντιπαράθεση, η οποία θέλω να θυμίσω ότι προκλήθηκε διότι ο κύριος Τσαβούσογλου επέλεξε να απαντήσει στον κύριο Δένδια. Τπό κανονικές συνθήκες θα είχαμε δύο πρωτολογίες, θα είχε τελειώσει η συζήτηση εκεί. Ο κύριος Δένδιας, με πολύ μεγάλη ευπρέπεια και ευγένεια, έθιξε όλο το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, βάζοντας τους κανόνες οι οποίοι πρέπει να διέπουν την επίλυση των ζητημάτων».

 

To video του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για την αντιπαράθεση Δένδια - Τσαβούσογλου 

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε για το «ποιοι είναι οι κανόνες αυτοί, ποιο είναι το γήπεδο στο οποίο θέλουμε να παίξουμε»:  Είναι οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Αν δεν συμφωνήσουμε ποιο είναι το πλαίσιο, δεν μπορούμε να βρούμε κάποια λύση».

Νέο μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Απαραίτητος ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου

Όπως πρόσθεσε, «τα πράγματα τέθηκαν με πολύ μεγάλη σαφήνεια, με κομψότητα, χωρίς ακραίες εκφράσεις και συνοδεύτηκαν με μία θετική ατζέντα, μία ατζέντα οικονομικής συνεργασίας, συνεννόησης μεταξύ των δύο λαών. Τέτοιου είδους δημόσιες αντιπαραθέσεις μπορεί να είναι σπάνιες, έχουν όμως και τη χρησιμότητά τους. Καταδεικνύουν τελικά, ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.Δεν ήταν η πρόθεση κανενός να τσακωθεί. Η εντολή που είχα δώσει στον Υπουργό Εξωτερικών χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, αν έπρεπε να συνοψίσω, ήταν ότι δεν θα αφήσεις καμία πρόκληση αναπάντητη».

Για το ίδιο θέμα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα θέματα τέθηκαν με ειλικρίνεια, με ευκρίνεια, ως προς το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά αυτά τα οποία είπαμε ακούστηκαν και αλλού και στην Ευρώπη όλοι πια γνωρίζουν - και αυτή είναι μία επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής μας ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι και ευρωτουρκικές σχέσεις το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να αφορά την Ευρώπη. Όχι μόνο επειδή η Ευρώπη πρέπει να είναι αλληλέγγυα στην Ελλάδα και στην Κύπρο αλλά επειδή έχει ζωτικά συμφέροντα στη γειτονιά της από κει και πέρα το πλαίσιο του διαλόγου υπάρχει το πλαίσιο της συζήτησης για ΜΟΕ υπάρχει,  οι διερευνητικές συνεχίζονται και ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών δεν διακόπτεται»

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΔΕ ΘΑ ΑΡΓΗΣΕΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ  

Όσον αφορά την σχέση του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε:     

«Δεν έκρυψα ποτέ από την πρώτη συνάντηση που είχα με τον Τούρκο Πρόεδρο ότι η επιθυμία μου είναι να βρούμε ένα modus vivendi, δεν έχει καταστεί εφικτό είχαμε μία περίοδο μεγάλων εντάσεων εντός του 2020, θεωρώ όμως ότι τώρα τα πράγματα συνολικά για τα εθνικά συμφέροντα είναι καλύτερα». 

Σχετικά με «το μήνυμα  Ερντογάν μέσω Δένδια»  απάντησε ότι «και να μου έστελνε δε θα σας το έλεγα»,  αλλά αποκάλυψε: 

«Θα γίνει η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο,  δεν είμαι σε θέση να σας πω πότε… Πάντα πρέπει να μιλάμε και αν είναι να διαφωνήσουμε να διαφωνήσουμε ξεκάθαρα,  για να γνωρίζει ο κάθε ένας που είναι τα όρια του άλλου…  Δεν πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή θα αργήσει ιδιαίτερα Δεν θα έπρεπε να είναι είδηση το γεγονός ότι η Ελλάδα με αυτοπεποίθηση προβάλλει τις θέσεις της βάζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα και λέει ξεκάθαρα ότι αυτό είναι το μόνο πλαίσιο».  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top