Δένδιας - Τσαβούσογλου: Οι ατάκες που ενόχλησαν – Τι έγινε στο δείπνο

Το παρασκήνιο του «θερμού» επεισοδίου

Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια  από την Άγκυρα μετά τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου   

Την οργή της Άγκυρας προκάλεσε η άγρια κόντρα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, με ανώτατες κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως ο κ. Δένδιας είχε ρητή εντολή, «αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως».

«Ξύλο» Δένδια στον Τσαβούσογλου για τις τουρκικές προκλήσεις!

Ο υπουργός Εξωτερικών αποτύπωσε με σαφήνεια, με έμφαση και με επιχειρήματα τις ελληνικές θέσεις, δείχνοντας ότι η Αθήνα έχει αποφασίσει να θέτει ευθέως, με κάθε ευκαιρία και σε οποιοδήποτε περιβάλλον, τα ανοιχτά ζητήματα με την Τουρκία.

Οι ατάκες που ενόχλησαν την Άγκυρα

Ο κ. Δένδιας δεν μπορούσε να αφήσει αναπάντητα τα όσα είπε ο κ. Τσαβούσογλου για την Θράκη και για τουρκική μειονότητα. Ούτε μπορούσε να κάνει τα στραβά μάτια στην επιθετική στάση της Τουρκίας σε θέματα εθνικής κυριαρχίας.

Αποθεώνει τον Δένδια το ελληνικό twitter - «Ξύλο αλύπητο»

«Στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λωζάννης. Και τη Λωζάννη, αν θυμάμαι καλά, την έχει υπογράψει και η Τουρκία. Αυτή είναι η Συνθήκη. Μπορεί να αρέσει στην Τουρκία, μπορεί να μην αρέσει στην Τουρκία, αλλά η Λωζάννη ισχύει και θα ισχύει», είπε ο κ. Δένδιας, κάνοντας το χαμόγελο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να «παγώσει»,

«Αυτά μπορεί να συζητάμε μεταξύ μας και όχι ενώπιον των μέσων ενημέρωσης», είπε εκνευρισμένος ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ωστόσο, ο κ. Δένδιας ήταν σαφής: «Δε νομίζω να περιμένατε να έρθω εδώ στην Άγκυρα και να παρουσιάσω τα πράγματα σαν να μην έχει συμβεί τίποτε στο Αιγαίο και σαν να μην έχει συμβεί τίποτε στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουν γίνει 400 υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος, Μεβλούτ».

Βαρβιτσιώτης στο Star: Ο Δένδιας είπε τα πράγματα με το όνομά τους

Ο Τσαβούσογλου προσπάθησε να αντεπιτεθεί, κάνοντας λόγο για «προκλητικές δηλώσεις» και πιάνοντας το νήμα από την αναφορά του κ. Δένδια για τη συνθήκη της Λωζάνης και ζητώντας αποστρατικοποίηση των νησιών.

Η απάντηση του Νίκου Δένδια τον έκανε… Τούρκο: «Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Ο στρατός κοστίζει χρήματα. Δεν θέλουμε να χαλάμε χρήματα χωρίς λόγο. Υπάρχει κανείς να ισχυρίζεται αυτή τη στιγμή ότι δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά; Εάν δεν υπάρχει, είναι καλό να μας το πουν».

Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα για το μεταναστευτικό, ενώ επέρριψε ευθύνες στην ελληνική πλευρά για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζοντας πως οι έρευνες που έγιναν στην θαλάσσια περιοχή ήταν νόμιμες. «Δεν αποδεχόμαστε ότι παραβιάζουμε ελληνικά δικαιώματα στο Αιγαίο», σημείωσε.

Μαξίμου: Σε πλήρη συνεννόηση με Μητσοτάκη ο «εξάψαλμος» Δένδια σε Τουρκία

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν άφησε τίποτα αναπάντητο: μίλησε για τις 400 τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, για το casus belli σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, για την αγνόηση του δικαίου της θάλασσας (UNCLOS), για την προσπάθεια σφετερισμού ζωνών ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, για την επιχείρηση εισβολής σε ελληνικό έδαφος από δεκάδες χιλιάδες κατευθυνόμενους μετανάστες.

Μάλιστα, ειδικά για το μεταναστευτικό, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα μετά τα γεγονότα του Μαρτίου».

Και παράλληλα, υπενθύμιζε πως αν απειλούνται κυριαρχικά μας δικαιώματα, οι κυρώσεις, που βρίσκονται στο τραπέζι της ΕΕ, θα ενεργοποιηθούν.

Ωστόσο, υπήρξε ειλικρινής ως προς τις προθέσεις της Ελλάδας υπέρ του διαλόγου και της επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, «με προϋπόθεση τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Τι έγινε στο δείπνο

Μετά το τέλος του έντονου διαλόγου των δύο υπουργών Εξωτερικών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανώς εκνευρισμένος έδειχνε να μην πιστεύει το «ξύλο» από τον Νίκο Δένδια.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ήδη έδωσε μία πάσα στο κλείσιμο των τοποθετήσεων του για να χαλαρώσει το κλίμα, λέγοντας αστειευόμενος στον Τσαβούσογλου: «Ελπίζω η διαφωνία μας να μην ακυρώσει την πρόσκληση για δείπνο γιατί πεινάω εξαιρετικά».

Στο σύντομο δείπνο, που παρέθεσε η τουρκική αντιπροσωπεία στην ελληνική, οι τόνοι έπεσαν και, φυσικά, αποφεύχθηκε κάθε αναφορά σε ό,τι προηγήθηκε.

Ωστόσο, η αμηχανία ήταν έκδηλη και οι τυπικότητες μεταξύ των δύο πλευρών ήταν εκείνες που κυριάρχησαν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top