Μητσοτάκης – Αναστασιάδης: Λύση σε Κυπριακό μόνο με διζωνική ομοσπονδία

Συντονισμός ενεργειών Ελλάδας – Κύπρου ενόψει της πενταμερούς στη Γενεύη

Ο συντονισμός των προσπαθειών Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει της άτυπης πενταμερούς η οποία θα λάβει χώρα στα τέλη του μήνα, στην Γενεύη, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, κ. Δένδια και Χριστοδουλίδη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως οι συζητήσεις, που θα γίνουν στη Γενεύη, θα στηρίζονται «σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού».

Πότε ανοίγουν όλα: Ορόσημο τα μέσα Μαΐου δήλωσε ο Μητσοτάκης   

Ξεκαθάρισε, για ακόμη μία φορά, πως η λύση στο Κυπριακό μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής εκπροσώπηση και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής, αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι απολύτως σαφές να μπορούμε να προσδιορίζουμε σε αυτές τις δύσκολες συζητήσεις, ποιο είναι το σημείο αφετηρίας από το οποίο ξεκινάμε. Και για αυτό και σήμερα, όπως το είχαμε κάνει και στην Κύπρο, θα μας δοθεί η ευκαιρία να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενόψει αυτών των απαιτητικών συζητήσεων στις οποίες πάντα προσερχόμαστε με καλή διάθεση να βρεθεί μια λύση, η οποία θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη και προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», υπογράμμισε.

Ο κ. Αναστασιάδης, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συνάντηση και είπε πως η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας  πρέπει «να δημιουργεί ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος μακριά από στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις, και ιδιαίτερα μακριά από εξαρτήσεις τρίτων».

Προς αυτή την κατεύθυνση οι θέσεις μας -και οι δικές μας και οι δικές σας- συμπίπτουν, ο ρόλος σας στις διαπραγματεύσεις θα είναι διαφορετικός απ' ότι ο δικός μας στη συζήτηση λεπτομερειών όσον αφορά την εσωτερική δομή του κράτους, αλλά στο θέμα εγγύησης και ασφάλειας θα έχετε να διαδραματίσετε έναν σημαντικό ρόλο, και βεβαίως όσον αφορά τον σεβασμό των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών», συμπλήρωσε.

Peanut Μητσοτάκης

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη ήταν η πρώτη επίσημη συνάντηση για τον Peanut, τον πρώτο επίσημο σκύλο... παρά τω πρωθυπουργώ / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή ήταν η πρώτη επίσημη συνάντηση για τον νέο... «συνεργάτη» του πρωθυπουργού, τον πρώτο επίσημο πρωθυπουργικό σκύλο, τον Peanut.

Νέος ένοικος στο Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης υιοθέτησε αδέσποτο

O συμπαθέστατος σκυλάκος υιοθετήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τη Φιλοζωική Ένωση Ηλιούπολης. Ο πρωθυπουργός την είχε επισκεφτεί αρχές Απριλίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα και, όπως είπε «με το που πάτησα το πόδι μου, ήρθε περιχαρής να με υποδεχθεί. Αυτό ήταν!»,

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top