Συνωστισμός σε πλατείες:Απομακρύνεται το Πάσχα, έρχεται πιο κοντά η εστίαση

Βασιλακόπουλος: Πρέπει να αλλάξουμε λίγο το μείγμα μέτρων

Αποφάσεις σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης ενδέχεται να φέρει ο συνωστισμός στις πλατείες και, μάλιστα, χωρίς μέτρα ασφαλείας

Σε έντονο προβληματισμό οδηγούν την κυβέρνηση και τους ειδικούς οι εικόνες από τις γεμάτες πλατείας στην Αθήνα, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα.

Με την απαγόρευση της κυκλοφορίας να κινδυνεύει να γίνει στην πράξη προαιρετική, αφού μεγάλος αριθμός, κυρίως νέων, παραμένουν μέχρι πολύ αργά το βράδυ σε πλατείες ή σε μέρη κοντά σε καταστήματα, που πωλούν ποτά σε take away, και δη χωρίς μέτρα προστασίας, όλα δείχνουν ότι οι εικόνες της Παρασκευής και του Σαββάτου θα φέρουν εξελίξεις.

Από τη μία, γίνεται αντιληπτο ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, που τα μέτρα απλά υπάρχουν και δεν τηρούνται από μερίδα του πληθυσμού.

Κορωνοϊός: Μεταξύ 40 και 60 ετών οι περισσότεροι ασθενείς

Από την άλλη, η πίεση στο ΕΣΥ, που παραμένει έντονη, σε συνδυασμό με τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης, κάνουν επιτακτική την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δε θα «κυλήσουμε» σε νέα έξαρση κρουσμάτων, που θα παρασύρει την οικονομία και μάλιστα εν όψει ανοίγματος του τουρισμού.

Απομακρύνεται το Πάσχα, έρχεται πιο κοντά η εστίαση

Αν και το θέμα παραμένει ανοικτό, καθώς οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα, φαίνεται πως το φετινό Πάσχα θα «θυσιαστεί» για να έχουμε ασφαλές καλοκαίρι.

Πάσχα στο χωριό: Η δήλωση Μητσοτάκη που έβαλε «φρένο»

Άλλωστε, ήταν σαφές το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από την Κόρινθο: «Μετά το Πάσχα ελπίζουμε να ανοίξουμε για τα καλά, μέχρι το καλοκαιράκι».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει στη συνέντευξή του στη Μάρα Ζαχαρέα για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, πως όλοι θέλουμε να πάμε το Πάσχα στα χωριά μας, αλλά συνέστησε να περιμένουμε τη γνώμη των ειδικών.

Μητσοτάκης στο Star: Σκεφτόμαστε υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Υγεία

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση δε θέλει να ρισκάρει (και δε θα το κάνει) να κινδυνεύσει ο τουρισμός και το καλοκαίρι για τις λίγες ημέρες του Πάσχα, ειδικά τώρα που είμαστε στην τελική ευθεία της μάχης, με όπλα τον συνεχιζόμενο εμβολιασμό και τα self test.

Υποχρεωτικά self test: Ποιους αφορούν – Βαριά πρόστιμα σε παραβάτες

Γκίκας: Πρέπει να ανταλλάξουμε το Πάσχα με το καλοκαίρι μας

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι το φετινό Πάσχα θα είναι το ίδιο με το περσινό, καθώς αναμένονται οι αποφάσεις τόσο ενδεχόμενη αλλαγή στην ώρα κυκλοφορίας (είναι μέχρι τις 21.00 σήμερα), αλλά και για την παρουσία των πιστών στις Εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Πάσχα με self test και υπαίθριες Ακολουθίες

Αυτό που πέφτει πλέον στο τραπέζι είναι η επανεξέταση του θέματος της εστίασης.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, σαφώς είναι προτιμότερο να πηγαίνει ο κόσμος σε καφετέριες και μπαρ με αποστάσεις και σωστά μέτρα ασφαλείας, παρά να συνωστίζεται ανεξέλεγκτα σε πλατείες και πεζοδρόμους.

«Τα μέτρα της καραντίνας έχουν ως στόχο να μειωθούν οι ανθρώπινες επαφές. Όταν οι ανθρώπινες επαφές δεν μειώνονται πρέπει καταλάβουμε το μήνυμα, να αλλάξουμε λίγο μείγμα μέτρων. Ό,τι ήταν αποτελεσματικό πιο παλιά δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό τώρα», δήλωσε ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος, Θεόδωρος Bασιλακόπουλος, μιλώντας στο Open.

Εστίαση: Ανοίγει με self test και τραπέζια έξω μετά το Πάσχα

«Μετά το Πάσχα πιστεύω θα μπορούμε να ανοίξουμε εάν η εξέλιξη της πανδημίας είναι ομαλή», δήλωσε χαρακτηριστικά προ ημερών για την εστίαση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Το μόνο δεδομένο, αυτή τη στιγμή, για το άνοιγμα της εστίασης - όποτε αυτό γίνει - είναι πως τα self tests θα είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους και πως θα λειτουργήσουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top