Εντυπωσιακές εικόνες από την μεγάλη πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 21»

Στην 117 Πτέρυγα Μάχης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Ηχηρό είναι το μήνυμα, που στέλνει στην Άγκυρα, η μεγάλη αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος» διεξάγεται στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η φετινή άσκηση, τμήμα του πλέγματος δραστηριοτήτων που συντονίζονται από το ΓΕΕΘΑ, θα διαρκέσει από τη Δευτέρα 12 Απριλίου έως και τις 22 του μήνα.

Πέρα από τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), στον φετινό «Ηνίοχο» λαμβάνουν μέρος συνολικά επτά χώρες, μάλιστα με πολυτυπία μέσων και προσωπικού.

Από τη Γαλλία θα συμμετάσχουν αεροσκάφη τύπου Rafale και M-2000D, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) F-16, ενώ οι ΗΠΑ μετέχουν με μαχητικά F-16, ιπτάμενα τάνκερ KC-135 και UAV τύπου MQ-9. Η φετινή ισραηλινή συμμετοχή περιλαμβάνει F-15 και F-16, ενώ οι Ισπανοί με F/A-18. Ο Καναδάς στέλνει οκτώ στελέχη που θα συμμετάσχουν στην άσκηση ως διαχειριστές αεράμυνας (GCI) και η Κύπρος με ελικόπτερο τύπου AW-139. Η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία αποστέλλουν παρατηρητές. Η άσκηση που σχεδίασε το ΓΕΑ θα συνδυαστεί με την άσκηση «Λαίλαψ 21» του Π.Ν., ενώ θα συμμετάσχουν και μονάδες της διακλαδικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και του Στρατού Ξηράς.

Πρόκειται για την ευρύτερη αεροπορική άσκηση στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η οποία παρέχει στους συμμετέχοντες υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μοναδική εμπειρία συμμετοχής, γεγονός που αποδεικνύεται από το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν διεθνείς παράγοντες και στρατιωτικοί αναλυτές.

Στην 117 Πτέρυγα Μάχης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Επίσκεψη στην 117 Πτέρυγα Μάχης, όπου ενημερώθηκε από αρμόδιους Επιτελείς για την εξέλιξη της Πολυεθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεσαίας Κλίμακας ΗΝΙΟΧΟΣ 21, πραγματοποίησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. 
 
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στον χαιρετισμό του προς το σύνολο των συμμετεχόντων, μεταξύ άλλων ανέφερε:
 
«Η ισχυρή παρουσία σας εδώ τεκμηριώνει τις προσπάθειες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ φίλων και συμμάχων και στέλνει σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας και αλληλεγγύης δίνοντας κίνητρο να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο και να σχεδιάσουμε μια πολύ ανταγωνιστική άσκηση, που κάθε χρόνο θα βελτιώνεται με την ενεργή υποστήριξη και συμμετοχή σας. Να είστε ασφαλείς και να απολαύσετε το υπόλοιπο της άσκησης».

Έως τώρα έχουν εκτελεστεί ιδιαιτέρως σύνθετα σενάρια αεροπορικών επιχειρήσεων και υποστήριξης χερσαίων και αμφιβίων δυνάμεων. 

Δείτε φωτορεπορτάζ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top