Βορίδης: Σύμβουλος Ακεραιότητας στο Δημόσιο – Ποιος ο ρόλος του

 Για φαινόμενα διαφθοράς, συμπεριφοράς ή και σεξουαλικής παρενόχλησης

Μάκης Βορίδης Βουλή

Στον θεσμό του Συμβούλου Ακεραιότητας, ο οποίος εισάγεται για πρώτη φορά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών στη Δημόσια Διοίκηση, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Τηλεργασία στον δημόσιο τομέα: Το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Βορίδης

Ο Υπουργός ανέφερε ότι  αποτελεί επιτυχημένη διεθνή πρακτική και έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό κενό στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία επιχειρείται να αντιμετωπιστούν ζητήματα ακεραιότητας όπως φαινόμενα διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας, σοβαρής αντικοινωνικής συμπεριφοράς, ακόμα και σεξουαλικής παρενόχλησης. Αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα μάλιστα, ο Υπουργός τόνισε ότι περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αυτό και δυο διατάξεις οι οποίες αφορούν στην ενοποίηση ζητημάτων παρενόχλησης, καθώς μέχρι σήμερα μόνο μέρος αυτών αντιμετωπιζόταν, από πλευράς πειθαρχικού κώδικα και προβλέπεται η συνολική αυστηροποίηση  του πλαισίου.

Βορίδης: Σύστημα επιβράβευσης των παραγωγικών δημοσίων υπαλλήλων

Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στον κρίσιμο ρόλο που θα διαδραματίσει στην αναμόρφωση της συνολικής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης το σχέδιο νόμου για το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ  

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι θεσπίζεται πλέον ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου, το οποίο έχει ως στόχο την απόλυτη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος μέσα από την εφαρμογή δικλείδων ασφαλείας, προληπτικού χαρακτήρα προκειμένου να εμπεδωθεί μία κουλτούρα ακεραιότητας στο ελληνικό Δημόσιο.

Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε ο Υπουργός, δημιουργείται ένα εγχειρίδιο εφαρμογής των διαδικασιών του Δημοσίου, προκειμένου να μπορεί ο Εσωτερικός Ελεγκτής να διαπιστώσει αν αυτές έχουν ακολουθηθεί πιστά.

Ο Υπουργός απέκρουσε την κριτική της αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί ήδη νομοθετημένου σημείου, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα στον υπάρχοντα νόμο δεν προβλεπόταν μονάδες εσωτερικού ελέγχου για όλους τους φορείς, δεν υπήρξε πρόνοια για προσωπικό που θα επιφορτιζόταν με το συγκεκριμένο έργο και δεν υπήρξε μέριμνα για πιστοποίηση ελεγκτών.

Βορίδης: Δικαίωμα ψήφου σε 300.000 απόδημους από τον τόπο κατοικίας τους

Επ’ αυτού μάλιστα, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι εισάγεται για πρώτη φορά διαδικασία πιστοποίησης ελεγκτών Εσωτερικού Ελέγχου οι οποίοι θα πιστοποιούνται από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας του κ. Βορίδη για την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης στην κατεύθυνση διασφάλισης της διαφάνειας και της αναβάθμισης της ποιότητας των υπηρεσιών που απολαμβάνει ο Έλληνας πολίτης από το ελληνικό Δημόσιο.   
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top