Βορίδης: Δικαίωμα ψήφου σε 300.000 απόδημους από τον τόπο κατοικίας τους

Υπό την προϋπόθεση να αποδείξουν διετή παραμονή στην Ελλάδα

«Σε επίπεδο εκλογών δεν κάνουμε απολύτως τίποτα, εκείνο το οποίο κάνουμε στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι προετοιμάζουμε την υποδομή προκειμένου να μπορέσουν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους οι απόδημοι Έλληνες»  δήλωσε ο Μάκης Βορίδης, αναφερόενος στη διαδικασία συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 FM, πως ψηφίζουν όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου, που σημαίνει ότι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι Έλληνες πολίτες, έχουν δικαίωμα ψήφου.

«Κανείς δεν μπορεί να τους αφαιρέσει το δικαίωμα να έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν. Εκείνο που συζητείται τώρα είναι αν θα τους διευκολύνουμε να μην πάρουν το αεροπλάνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Βορίδης: Σύστημα επιβράβευσης των παραγωγικών δημοσίων υπαλλήλων

Η νομική προϋπόθεση η οποία έχει τεθεί, σημείωσε ο κ. Βορίδης, είναι ότι πρέπει να αποδείξουν διετή κατοικία στην Ελλάδα τα τελευταία 34 χρόνια.

«Εκείνο το οποίο διαμορφώνεται είναι να δημιουργείται  μια βάση θα μας δηλώνει καταρχήν ο απόδημος Έλληνας ότι θα θέλει να ψηφίσει και επιθυμεί να ψηφίσει στον τόπο κατοικίας του μπορεί να προσκομίσει δικαιολογητικά, θα υπάρχει μηχανισμός και ηλεκτρονικής ανάκτησης  όπου αυτό είναι εφικτό, για να αποδεικνύει την διετή κατοικία», είπε και πρόσθεσε: «Μπορεί να μας φέρει πτυχίο πανεπιστημίου, απολυτήριο στρατού, βεβαίωση ΕΦΚΑ, άρα αν με αυτά αποδεικνύει την κατοικία του, επίσης αν έχει κάνει και τον προηγούμενη χρονιά  φορολογική δήλωση, ακόμα κι αν η φορολογική δήλωση είναι μηδενική, υπό αυτές τις προϋποθέσεις υπάρχει μία επιτροπή η οποία θα κρίνει  την εγγραφή τους στον ειδικό κατάλογο των αποδήμων και εάν συγκεντρώνονται 40 άτομα σε μία περιοχή θα μπορούμε εμείς να φτιάξουμε ένα εκλογικό τμήμα εκεί και μέχρι τον αριθμό των 600 ».

Καταργείται η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Σε ερώτηση για το ποια είναι η εκτίμηση για το πόσοι θα εγγραφούν περίπου, ο υπουργός απάντησε πως η Υπηρεσία κάνει μία εκτίμηση 300.000, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολες αυτές οι εκτιμήσεις, διότι δεν γνωρίζουμε πόσοι πληρούν το κριτήριο της διετίας και θα φανεί από την ενεργοποίηση λειτουργίας της πλατφόρμας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top