Χρυσοχοΐδης για Νέα Σμύρνη: «Η αστυνομική βία δε δικαιολογείται»

Σύντομα θα ολοκληρωθεί η έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες

«Η αστυνομική βία δε δικαιολογείται, είμαστε απόλυτοι σε αυτό», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης Σταύρο Καλαφάτη, αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν χθες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Νέα Σμύρνη: Εισαγγελική παρέμβαση για τα επεισόδια στην πλατεία

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η έρευνα, ώστε να αναδειχθούν και να αποδοθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, ενώ χαρακτήρισε «γελοιότητες» τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και του ΜέΡΑ 25 ότι «κινδυνεύει» η δημοκρατία από τέτοιες συμπεριφορές, λέγοντας ότι η Δημοκρατία κινδύνευσε επί των δικών τους ημερών.

Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη: Η Πελώνη απαντά στον Αλέξη Τσίπρα

Πρόσθεσε ότι για τη συγκεκριμένη πλατεία η ΕΛ.ΑΣ έχει δεχθεί κατ' επανάληψη καταγγελίες, και από τη δημοτική αρχή, για συνωστισμό. «Στα επεισόδια αυτά, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, έγιναν 11 συλλήψεις, ενώ σε βίντεο που κυκλοφόρησε φαίνεται να ασκείται βία σε βάρος ενός εκ των συλληφθέντων. Για το περιστατικό αυτό διεξάγεται εσωτερική έρευνα στην Αστυνομία, με παράλληλη ενημέρωση του Συνηγόρου του Πολίτη, με βάση διάταξη που εμείς ψηφίσαμε. Γίνεται έρευνα επίσης από την αρμόδια εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, θα τελειώσει γρήγορα, ούτως ώστε να αναδειχθεί η αλήθεια και να υπάρξει απόδοση ευθυνών».

Η αστυνομία εδώ και 1,5 χρόνο βρίσκεται νυχθημερόν στην πρώτη γραμμή σε πολλά μέτωπα και, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, οφείλει να ασκεί τα καθήκοντά της όπως επιβάλλουν οι νόμοι. Άσκοπη βία δεν δικαιολογείται. Είμαστε απόλυτοι σε αυτό.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι στο δεύτερο 15μερο του Απριλίου θα τοποθετηθούν οι πρώτες ομάδες φύλαξης στα ΑΕΙ από ήδη υπηρετούντες στην Αστυνομία μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις το φθινόπωρο.

Τι είπε στο Star η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ιωάννα Ροτζιόκου, για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στη Νέα Σμύρνη

Για την κατάληψη στην Πρυτανεία του ΑΠΘ δήλωσε πως «όσοι εμποδίζουν τη λειτουργία των Πανεπιστημίων δεν ασκούν νόμιμο δικαίωμα» και ότι «τα Πανεπιστήμια είναι αυτοδιοίκητα, δεν είναι αδιοίκητα, ούτε ανοχύρωτα απέναντι στην παρανομία».

Τα επεισόδια στην πλατεία της Νέας Σμύρνης

Κατά τον έλεγχο αστυνομικών για την τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, χθες το μεσημέρι, στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, πολίτες κατέγραψαν εικόνες με τα κινητά τους στα οποία εκτυλίσσονται σκηνές αστυνομικής βίας εις βάρος νεαρού. Στην ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει πως υπήρξε απρόκλητη επίθεση 30 ατόμων κατά των αστυνομικών.

Στιγμιότυπο από την επίθεση αστυνομικού με γκλοπ εις βάρος νεαρού στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, το μεσημέρι της Κυριακής - φωτογραφία Eurokinissi

Στιγμιότυπο από την επίθεση αστυνομικού με γκλοπ εις βάρος νεαρού στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, το μεσημέρι της Κυριακής - φωτογραφία Eurokinissi

Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής που ήταν αυτόπτες μάρτυρες στο περιστατικό αναφέρουν πως όλα ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ έκαναν έλεγχο σε μια οικογένεια που καθόταν σε ένα από τα παγκάκια της πλατείας. Όπως υποστηρίζουν, πριν προλάβουν να εξηγήσουν στους αστυνομικούς πως έχουν πάνω τους τις αστυνομικές τους ταυτότητες κι έχουν στείλει και τα απαραίτητα sms, οι αστυνομικοί άρχισαν να είναι εριστικοί και κάποιος νεαρός άρχισε να διαμαρτύρεται. Τότε ακολούθησαν οι εικόνες βίας που παρακολούθησε όλη η χώρα, ενώ άλλοι κάτοικοι της περιοχής φώναζαν στους αστυνομικούς να σταματήσουν, χωρίς αποτέλεσμα. 

Eπεισόδια στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, το απόγευμα της Κυριακής, μεταξύ αστυνομικών και πολιτών που διαμαρτυρήθηκαν για το επεισόδιο αστυνομικής βίας - φωτογραφία Eurokinissi

Eπεισόδια στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, το απόγευμα της Κυριακής, μεταξύ αστυνομικών και πολιτών που διαμαρτυρήθηκαν για το επεισόδιο αστυνομικής βίας - φωτογραφία Eurokinissi

Αργότερα το απόγευμα, περίπου 300 άτομα πραγματοποίησαν διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας, προς το Α.Τ της περιοχής, όπου ακολούθησε νέος κύκλος επεισοδίων με την αστυνομία. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χημικών προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος. Συνολικά έγιναν 11 προσαγωγές.

«Οι εικόνες αυτές ντροπιάζουν όλους τους αστυνομικούς» υποστήριξε ο γ.γ. της Ένωσης Αστυνομικών Δυτικής Αττικής, Σπήλιος Κρικέτος, μιλώντας στο Mega

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ για το περιστατικό στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top