Και το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου στην τηλεδιάσκεψη Μπλίνκεν  - ΥΠΕΞ ΕΕ

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα με τη συμμετοχή Δένδια  

Άντονι Μπλίνκεν

Το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου θα βρεθεί μεταξύ άλλων στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν με τους Ευρωπαίους ομολόγους του τη Δευτέρα, καθώς αναμένεται να τεθεί από ορισμένους Υπουργούς.

Δένδιας - Μπλίνκεν: Στο υψηλότερο σημείο τους οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ   

Ο Αμερικανός Υπουργός θα συνδεθεί με το Συμβούλιο των Υπουργών τη Δευτέρα για περίπου δύο ώρες. Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση των δύο πλευρών, στο μενού θα βρεθεί μια σειρά σημαντικών θεμάτων εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και των ΗΠΑ όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν.

Στη συνέχεια, θα μιλήσουν και οι 27 υπουργοί και καθένας θα θέσει τα ζητήματα που θεωρεί σημαντικά. Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το επικείμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Δευτέρας, θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί και το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας, για το οποίο οι ηγέτες είχαν συμφωνήσει στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου να υπάρξει συντονισμός ΕΕ-ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Στη θέση του υπουργού Εξωτερικών ο Άντονι Μπλίνκεν

Σε σχέση με τις γενικότερες εξελίξεις των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ο κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι «τα πράγματα είναι πιο ήρεμα, είναι η πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό που η Τουρκία δεν είναι στην ατζέντα των Υπουργών Εξωτερικών» και τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας, που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, προκειμένου να υπάρξουν εξελίξεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Τέλος, ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η επέκταση της λίστας των λεγόμενων κυρώσεων επί προσώπων για τις παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ στο πλαίσιο που είχε αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  δεν έχει ακόμη περατωθεί και «δεν υπάρχει σχετική κινητικότητα τις τελευταίες δύο εβδομάδες».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top